Ruim een jaar nadat gemeenten een analyse van het WMO-verdeelmodel hebben gepresenteerd, komt Binnenlandse Zaken met haar eigen rapport. Dat bevestigt voor de vierde keer dat gemeenten met veel chronisch zieken en lage inkomens te weinig geld krijgen. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken heeft naar aanleiding van het rapport gezegd dat ze de verdeelsleutel wil aanscherpen.
Oneerlijk
Door de invoering van de WMO in 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor onder meer huishoudelijke hulp voor ouderen en chronisch zieken. Vanaf 2008 krijgen ze het Wmo-geld niet meer op basis van de historische uitgaven, maar op basis van een objectief verdeelmodel. Gevolg van dat verdeelmodel is dat tientallen gemeenten dezelfde zorg moeten leveren met minder geld – nadeelgemeenten. Omdat de verdeling volgens de gemeenten oneerlijk is, eisten ze met hun rapporten in de hand een aanpassing van het model. Het Sociaal en Cultureel Planbureau beaamde overigens begin 2009 de noodzaak tot aanpassing van het model.
Klem
In april verzocht CDA-Kamerlid Ans Willemse-van der Ploeg de regering in een motie ‘met klem om in het verdeelmodel Wmo de indicatoren betreffende gezondheidstoestand en sociaaleconomische positie op te nemen’. Resultaat van de motie is nu het vierde rapport dat de tekortkomingen in het verdeelmodel onderstreept. In het rapport wordt geconcludeerd dat sommige herverdeeleffecten zijn weggewerkt door de gemeenten.
Verfijning
Volgens het rapport kunnen de ‘blijvende effecten’ wellicht worden opgelost door een ‘verfijning’ van het model door invoering van de factoren ‘gemiddeld inkomen’ en ‘langdurig medicijngebruik’. Of en hoe dat de nadeelgemeenten concreet uit de problemen kan helpen, is niet onderzocht. Resultaten van een vervolgonderzoek worden verwacht in februari 2010.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Nederlands Dagblad