Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verdwijnen van WWI is een ramp voor de wijkaanpak’

Vanuit het programmaministerie van Wonen Wijken en Integratie (WWI) kwam er in 2007, mede op aandringen van PvdA en ChristenUnie, extra aandacht voor probleemwijken. Het nieuwe kabinet heeft naar verwachting andere prioriteiten. Wat betekent dat voor de wijkaanpak?
‘Verdwijnen van WWI is een ramp voor de wijkaanpak’

De verdwijning van WWI als apart ministerie is nog geen feit. Maar het ziet er niet naar uit dat PvdA en CU een vinger in de pap houden. En dus is de kans groot dat WWI geen apart programmaministerie blijft, overigens in lijn met de aangekondigde bezuinigingen op de overheid. Henk Cornelissen, directeur van het Landelijke Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) vreest een ramp voor de wijkaanpak als aansturing door het Rijk wegvalt.

Kaasstolp
‘De aandacht van de ministers Vogelaar en Van der Laan heeft veel bewoners goed gedaan. Zij gingen echt de wijk in. De bewoners kregen daardoor vertrouwen. De ministers luisterden naar wat zij wilden. Als de aansturing door het Rijk wegvalt, dan komt de wijkaanpak onder de gemeentelijke kaasstolp. En dan is het maar de vraag of gemeenten met alle bezuinigingen hun budget aanwenden voor de wijken’, aldus Cornelissen.

Prachtwijken
In 2007 werden veertig aandachtswijken in 18 gemeenten aangewezen als problematisch. Rijk en de gemeenten maakten de afspraak om deze Vogelaar-, kracht- of prachtwijken aan te pakken op de thema’s wonen, werken, leren en opgroeien, veiligheid en integratie. Deze wijkaanpak zouden zij volhouden tot 2017. Een nieuw kabinet moet bepalen of deze plannen zo blijven.

Stadhuis
Verbeteringen in probleemwijken staan of vallen met bewonersparticipatie, stelt Cornelissen. ‘De bewoners kunnen het alleen beter krijgen als zij zelf achter de aanpak staan, of zelf iets kunnen betekenen voor hun wijk. Vaak wordt er vanuit het stadhuis een project bedacht en daarna pas gevraagd wat bewoners ervan vinden. Dat is de verkeerde volgorde.’

Professionals
Cornelissen ziet vaak een overvloed aan professionals in de aandachtswijken. ‘Veel instanties en partijen doen wel iets in de wijk. Het is beter om één organisatie in de wijk te zetten, waar bewoners ook iets in te vertellen hebben. Dat wordt bijvoorbeeld in Emmen (Emmen revisited), Dordrecht en Eindhoven (Woensel West) gedaan. Als andere gemeenten deze werkwijze zouden overnemen, én als we de aanpak tot 2017 kunnen doorzetten, dan bereiken we heel veel.’

Blauw op straat
Politieke partijen als de VVD, het CDA en de PVV lopen niet echt warm voor een apart ministerie voor Wonen Wijken en Integratie. De VVD ziet bijvoorbeeld liever minder sociale activiteiten en meer blauw op straat. Cornelissen: ‘De PVV vindt de wijkaanpak een linkse hobby. Maar als je ophoudt met projecten die bewoners betrekken bij het verbeteren van hun wijk, dan verergeren de problemen weer. Dan krijg je situaties als in Culemborg.’

Ontmoedigd
Ook Wim Deetman, voorzitter van de Visitatiecommissie Wijkenaanpak, vindt dat de wijkaanpak niet mag veranderen, want dan raken de bewoners ontmoedigd. De visitatiecommissie gaat tot begin 2011 bij alle aandachtswijken langs om te kijken hoe de wijkaanpak ervoor staat.
‘Visitatie is een oud instrument’, vindt Cornelissen. ‘De commissie concludeert hetzelfde als  tien jaar geleden: “We zijn op de goede weg, maar er is nog een lange weg te gaan”’ Als je succes wilt behalen, moet je gerichter onderzoek doen naar hoe de gemeente de bewoners betrekt bij de wijkaanpak en of de bewoners iets merken van het beleid.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Foto: LSA

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.