Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verhoogd eigen risico heeft negatieve invloed op gebruik van ggz onder jongeren’

Driekwart van de mentale problemen die mensen op latere leeftijd ervaren, beginnen al tijdens de tienerjaren. Extra belangrijk dus dat de drempel voor geestelijke gezondheidszorg tijdens die levensperiode zo laag mogelijk is. Momenteel zijn er echter meerdere redenen waarom jongvolwassenen juist afzien van mentale ondersteuning. Eén daarvan is het eigen risico, blijkt uit recent onderzoek, dat sinds 2013 zo’n 180 euro hoger ligt en jongvolwassenen vanaf hun achttiende moeten betalen.
Eigen risico jongvolwassenen ggz
Foto: Alihan Usullu / Getty Images / iStock

Tussen 2011 en 2013 steeg het eigen risico fors, van 170 naar 350 euro. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum  en de Erasmus Universiteit Rotterdam vroegen zich af of dit invloed heeft gehad op het gebruik van geestelijke gezondheidszorg onder jongvolwassenen. Het korte antwoord: ja. Francisca Vargas Lopes, Ph.D.-kandidaat en onderzoeker aan het Erasmus Medisch Centrum: ‘Ons onderzoek toont aan dat dit een extra reden is voor jongvolwassenen om hun ggz-traject te stoppen of er

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.