Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verkiezingen: De zorg komt naar u toe deze herfst

Een ding is zeker: de zorg komt naar u toe (na) deze herfst. De politieke partijen roepen om het hardst dat er meer zorg ‘dichterbij de mensen’, ‘in de wijken’ en ‘thuis’ moet komen. In grote lijnen verschillen ze nauwelijks van mening, maar ze gaan op deze onderwerpen wel de strijd aan.
Verkiezingen: De zorg komt naar u toe deze herfst

Bijna alle partijen zien in die dichtbijheid niet alleen een kwaliteitsverbetering – de cliënten en patiënten staan meer centraal – maar ook een besparing op kosten. De verzorgingsstaat – het woord is al jaren aan slijtage onderhevig – lijkt anno 2012 definitief uit het zicht te verdwijnen. Ten gunste van het Participeren en het Zelf Doen. Eerst kijken of je zelf een oplossing hebt. Of samen met familieleden, vrienden, buren en vrijwilligers.

Zorg + Welzijn vroeg de zorgwoordvoerders van de zeven (nu nog) grootste partijen drie vragen te beantwoorden. Hoe stelt uw partij de patiënt en de cliënt centraal? Hoe gaat uw partij de kostenstijging te lijf? De traditionele verzorgingsstaat wordt steeds meer een participatiemaatschappij. Wat vindt u daarvan? (De PVV heeft niet op ons verzoek gereageerd)

In het septembernummer van Zorg + Welzijn magazine leest u het hele artikel. Maar hier volgen alvast enkele quotes:

Tamara Venrooy (VVD)
‘Het grote verschil met andere partijen is dat wij durven te zeggen dat méér geld voor de zorg niet de oplossing is. Sterker nog: meer geld kan wel eens onderdeel zijn van het probleem. Want meer geld betekent dat organisaties niet samen hoeven te werken.’

Attje Kuiken (PvdA)
‘De indicatieorganen schaffen we af, want de huisarts en wijkverpleegkundige kunnen heel goed inschatten welke zorg en hulpmiddelen mensen nodig hebben. Maar dan moeten we wel investeren in de eerste lijn.’

Hanke Bruins Slot (CDA)
‘Het CDA wil de langdurige zorg persoonsvolgend maken, zodat mensen zelf kunnen kiezen wie de zorg verleent. Op die manier zijn ook kleinschalige, minder bureaucratische initiatieven mogelijk.’

Renske Leijten (SP)
‘Je kunt wel onderdelen van de AWBZ overhevelen naar de gemeenten en zeggen dat daarmee de patiënt centraal staat, maar als de gemeente vervolgens die zorg niet meer vergoedt, dan geldt dat alleen voor degenen die het zelf kunnen betalen.’

Pia Dijkstra (D66)
‘In de zorg kunnen miljoenen euro’s worden bespaard, zonder dat het de patiënt raakt. Wij willen snijden in de bureaucratie, een efficiënter gebruik van medicijnen en verbandmiddelen en e-health stimuleren.’

Linda Voortman (Groen Links)
‘Een van onze ideeën is een apart preventiefonds. Je zou één procent van het bedrag dat nu aan zorg wordt besteed, moeten inzetten voor preventie. Het is interessant om eens na te gaan wat dat op de langere termijn oplevert.’

5 REACTIES

  1. De zorg komt naar u toe is weer zo’n kreet waarmee je ook WEER alle kanten op kunt. Deze herfst zal inderdaad zorgelijk worden voor mensen met een laag inkomen die een slechtere gezondheid hebben. De zorg vloog al eerder met liters de brievenbus in via de bekendmaking van de hogere eigen risico’s en het uitkleden van het pakket dus in dát opzicht spreken de politici een vorm van waarheid: nóg meer bezuinigingen en nog meer eigen risico’s en voor een grote “doelgroep”komt het effect in de vorm van stress die zoals ook bekend is de gezondheid geen goed doet. Maar dat zal dit “rijke ” Nederland blijkbaar een zorg zijn..Meteen dichterbij dat “Armoede en Sociale uitsluiting” via dat “gezond eten” daarna niet meer haalbaar is! Tussen de theorie en de praktijk zit een hemelsbreed verschil! Mogelijk dat de dames en heren van deze “markt” 10% van hun riante salaris eens gaan inleveren?

  2. Lees alle reacties
  3. Wat een simpele antwoorden van de diverse vertegenwoordigers van de diverse politieke partijen, hoe ga je dit doen met mensen met autisme, die laten zomaar geen wisselende zorgverleners toe. Men roept maar wat om de kiezer te pleasen ; Ik begin me steeds meer te ergeren aan dit bekrompen Nederland, en de politiek. ben je hoog opgeleid en ben je niet ziek, heb je alle kansen. ben je oud, of je hebt een lichamelijke/verstandelijke beperking dan wordt je gezien als een kostenpost. Hoe moeten deze mensen zich voelen; dames en heren politici?

  4. een koele berekening van inverdienvermogens door wijkverpleegkundigen en een lokale zorgcoöperatie voor hand- en spandiensten (zie eerdere pilotrapportages van ZonNw en BMC) maakt dat er slechts startgelden via gemeenten nodig zijn om de wijkgebonden, kleinschalige projecten met vrijwilligers en professionals (en cliënten met PGB-indicaties) nodig zijn om miljoenen te besparen en de (wijk/buurt/kern/dorps) zorg gangbaar en betaalbaar te houden.
    Dat behoeven politici niet te komen vertellen, zij behoeven slechts in voornoemde zin te besluiten (startgelden e.d.)

  5. Facinerend is dat geen van de woordvoerders en sowieso helaas veel te weinig politici in het algemeen nu eens de feiten onder ogen gaan zien en ons goed voorlichten over de talloze rapporteren die de zorg (en wij als belastingbetaler) financiert. Hierin wordt klip en klaar duidelijk gemaakt dat de zorg met een steeds grijzer wordend personeelbestand (mn de ouderenzorg) een megaprobleem gaat worden. Medewerkers werken in slechte omstandigheden (maken meer fouten, werken met minder collega’s, een slecht arbeids/rustverhouding, minder geschoold) en onze ouderen wonen daarmee in steeds slechtere omstandigheden.
    Ben somber gestomd dat iemand in Den Haag alleen ons al het vooruitzicht schetst dat we een groot probleem hebben en dit zeer lastig wordt op te lossen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.