Dit kondigt staatssecretaris Bussemaker aan in de voortgangsrapportage ‘Beschermd en weerbaar’. Zij is hierover al in gesprek met verloskundigenorganisatie KNOV. De registratie van vrouwelijke genitale verminking (VGV) door verloskundigen levert betrouwbare cijfers op en draagt bij aan toekomstig beleid om VGV te bestrijden.
Onderzoek
De staatssecretaris baseert deze maatregelen op conclusies van het prevalentieonderzoek van VGV, dat TNO in opdracht van VWS uitvoerde. Daaruit blijkt dat verloskundigen in Nederland 1200 vrouwen uit risicolanden (zoals Somalië, Ethiopië en Egypte) hebben gezien, van wie 470 vrouwen waren besneden.
Infibulatie
Volgens voorlopige geboortecijfers van het CBS zijn in 2008 in Nederland ruim 1500 vrouwen uit zogenoemde risicolanden bevallen. De besnijdenis betrof zowel de ernstigste vorm, de infibulatie, als minder vergaande vormen. Dit betekent dat 4 op de 10 zwangere vrouwen uit risicolanden die bevallen in Nederland, zijn besneden. Dit is lager dan verwacht, want in de landen van herkomst is dat vaak 9 op de 10 vrouwen.
Extra geld
Staatssecretaris Bussemaker schrijft in de voortgangsrapportage dat ze tot 2011 jaarlijks maximaal € 250 duizend extra beschikbaar stelt voor nieuwe activiteiten. Koepelorganisatie VNG gaat gemeenten ondersteunen bij de regiefunctie voor hulp, opvang en nazorg. Kenniscentrum Movisie zal een handreiking opstellen voor preventie van huiselijk geweld. Federatie Opvang, de MOgroep en de GGD gaan een programma uitvoeren voor de kwaliteitsverbetering van de Steunpunten Huiselijk Geweld.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: foto stockexchange