Kennisorganisatie TNO is nu bezig met een onderzoek onder verloskundigen. Uit de eerste resultaten blijkt dat deze beroepsgroep bij drie op de duizend vrouwen die bevallen vaststelt dat ze besneden zijn, zei Bussemaker. Dat is lager dan wat verwacht mag worden op grond van het aantal vrouwen uit risicolanden dat in Nederland verblijft.
Gynaecoloog
De staatssecretaris tekende er wel bij aan dat bij besneden vrouwen er vaker een gynaecoloog bij de bevalling komt kijken in plaats van een verloskundige. Daardoor zou het TNO-onderzoek nog geen volledig beeld hoeven te geven.
Weinig vaart
De Tweede Kamer vindt dat Bussemaker wel de goede kant opgaat met haar aanpak van meisjesbesnijdenis, maar vindt ook dat er nog weinig vaart in zit. PvdA-Kamerlid Khadija Arib noemde het allemaal nog te vrijblijvend. Haar CDA-collega Mirjam Sterk zette vraagtekens bij het contract dat Bussemaker ouders mogelijk wil laten tekenen als ze met hun dochter afreizen naar een risicoland als Sudan of Ethiopië.
Vrijwillig
In dit medisch certificaat staat dat besnijdenis in Nederland strafbaar is. Het zou ouders een steun in de rug geven als ze in hun land van herkomst met besnijdenis geconfronteerd worden. Omdat het contract vrijwillig is, is het nog maar de vraag wat het uithaalt, voerde Sterk aan. Toch gaf ze het idee het voordeel van de twijfel omdat het in Frankrijk tot goede resultaten zou leiden.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: ANP/ Rick Nederstigt