Het slachtoffer kwam in juli 2005 om het leven doordat hij op een verkeerde manier was vastgebonden met een zogenoemde Zweedse band. De 81-jarige man werd hangend in de band naast zijn bed gevonden. Waarschijnlijk had hij enige tijd in die positie verkeerd.
Uitleg
De stichting is volgens de rechtbank verantwoordelijk voor de zorg en de veiligheid van haar patiënten. Daarin schoot ze tekort. De rechtbank concludeerde dat De Stromen het personeel beter had moeten uitleggen hoe de Zweedse band moest worden gebruikt.
Schuldverklaring
De officier van justitie had twee weken geleden een boete van 20.000 euro gevraagd, maar de rechtbank besloot dat bedrag te verlagen omdat een boete ten laste zou komen van de zorg voor de huidige cliënten. De rechtbank legde wel een boete op, omdat hij het feit te ernstig vond om te kunnen volstaan met een schuldverklaring. De rechters willen met de straf de stichting doordringen van de verantwoordelijkheid.
Ernstig ziek
Constant van Schelven, van de raad van bestuur van De Stromen Opmaat Groep, zei vrijdag van mening te verschillen met de rechtbank. Volgens hem betwijfelt De Stromen of de man wel is overleden door de onrustband. De man was volgens Van Schelven ernstig ziek. Bovendien vindt de zorginstelling dat de instructies tijdens de opleiding goed waren. ‘De betrokken medewerkers hebben ook aangegeven dat zij wisten dat het anders moest.’
Kennis
Van Schelven denkt dat hij weinig anders kan dan zich bij de beslissing neerleggen. Bovendien vermoedt hij dat er met de kennis van nu naar de zaak van 2005 is gekeken. Het gebruik van de band komt de laatste tijd geregeld aan de orde. Onlangs pleitte de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor het uitbannen van de Zweedse band. (ANP)