De ministers Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) kondigden dit voornemen aan in een brief aan de Tweede Kamer.
Niet herkend
Nu worden veel gevallen niet gemeld of worden signalen van geweld of mishandeling over het hoofd gezien of niet herkend. De bewindslieden gaan ervan uit dat het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling zal toenemen als artsen en bijvoorbeeld medewerkers van de politie of kinderdagverblijven met een meldcode werken.
Houvast
Veel professionals weten niet goed hoe zij moeten handelen wanneer zij geconfronteerd worden met de gevolgen van geweld. Het wettelijk vastleggen van een verplichte meldcode moet de professionals meer houvast geven bij het signaleren, zo nodig melden en stoppen van geweld.
Kabinet Het kabinet ziet wel heil in een verplichte meldcode. De meldcode moet ertoe leiden dat er sneller wordt ingegrepen zodat het geweld stopt en het slachtoffer tijdig hulp krijgt. Hulpverleners die al met een meldcode werken, gaan volgens onderzoekers gemiddeld vaker tot actie over dan collega’s die niet over zo’n stappenplan beschikken.
Hoe verder
De bewindslieden geven in het najaar aan hoe ze de meldcode precies verplicht willen stellen. Daartoe spreken ze ook met koepel- en brancheorganisaties die ermee te maken krijgen.
Meldcode artsen
De belangenorganisatie van artsen, KNMG, presenteert donderdag een nieuwe meldcode voor kindermishandeling. Uitgangspunt daarin is voortaan ‘spreken, tenzij’ in plaats van het eerdere ‘zwijgen, tenzij’. De code vraagt een ‘actievere houding van de arts’ bij het melden van kindermishandeling.