Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verplichte nazorg jeugddetentie wettelijk geregeld

Jongeren die uit een justitiële jeugdinrichting komen krijgen verplicht nazorg. Dat heeft het kabinet besloten op voorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie.
Verplichte nazorg jeugddetentie wettelijk geregeld

In de Beginselenwet Justitiële jeugdinrichtingen(BJJ) wordt opgenomen dat na jeugddetentie of een maatregel van plaatsing in een jeugdinrichting verplichte nazorg wordt opgelegd. Doel is dat alle jeugdigen met een PIJ-maatregel (plaatsing in een jeugdinrichting) worden begeleid door de (jeugd)reclassering.

Rekenkamer
De invoering van de verplichte nazorg is een antwoord op de bevindingen van de Algemene Rekenkamerin 2007. Na onderzoek concludeerde de Rekenkamer dat de justitiële jeugdinrichtingen onvoldoende planmatig werken aan voorbereiding op terugkeer in de maatschappij van criminele jeugdigen.

Opnieuw
De recidive onder de jongeren was groot, aldus de Rekenkamer. Van de helft van de criminele jongens die meer dan twee maanden in een justitiële jeugdinrichting hebben gezeten, is niet bekend hoe het ze zes maanden na ontslag vergaat. Van de andere helft pleegt tweederde binnen een half jaar na vertrek weer een delict of zij verkeren anderszins opnieuw in problemen.

Reclassering
In het wetsvoorstel wordt ook vastgelegd dat de jongere weer teruggeplaatst kan worden in de jeugdinrichting als hij of zij niet voldoet aan de voorwaarden die de reclassering aan hem stelt. Wanneer de jeugdige tijdens zijn verblijf of in de periode van nazorg 18 jaar wordt, kan begeleiding overgenomen worden door reclasseringsintellingen voor volwassenen.

Interventies
Het wetsvoorstel voorziet verder in een wettelijke basis voor een aantal werkzame interventies. Zoals voor de zogenoemde time-out voorziening, een pedagogische maatregel waarbij de jeudgige in een JJI korte tijd wordt afgezonderd. Ook nachtdetentie voor jeugdigen wordt in de wet opgenomen. Het juridische onderscheid tussen opvang- en behandelinrichtingen vervalt. Voor alle jeugdigen in een inrichting zal een individueel toegespitst perspectiefplan worden opgesteld: doelen en begeleiding tijdens het verblijf.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.