Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verplichting voor beschut werk per 1 januari

Gemeenten worden verplicht om mensen die niet in regulier werk terecht kunnen, een geschikte werkplek aan te bieden. Omdat gemeenten zijn achtergebleven in hun verantwoordelijkheid voor het realiseren van beschut werk.

Voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, die niet mee kunnen doen op de arbeidsmarkt, moeten de gemeenten “beschut werk” aanbieden. Dat is met de decentralisatie van taken de verantwoordelijkheid van de gemeenten geworden. De inspectie SZW deed onderzoek voor de zomer, toen bleek dat er in heel Nederland nog maar zo’n 115 “beschutte werkplekken” waren gerealiseerd. Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft nu besloten dat gemeenten per 1 januari 2017 worden verplicht een vast aantal werkplekken paraat te hebben.

Arbeidsmarkt

Gemeenten krijgen geld voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking die niet mee kunnen doen op de gewone arbeidsmarkt.  Maar een kwart van de gemeenten biedt geen beschut werk. Gemeenten hadden dit jaar 3200 mensen aan werk moeten helpen, maar volgens de Inspectie lukt dat de gemeenten dus duidelijk niet.

Minder budget

De Vereniging van Nederlands Gemeenten, VNG, is niet blij met de verplichting. Zij vindt dat op deze manier de oude Wet sociale werkvoorziening in een nieuw jasje wordt ingevoerd: ‘Met bijna dezelfde bureaucratische trekjes, maar met aanmerkelijk minder budget.’ Volgens de VNG worden met deze verplichting weer schotten gezet tussen doelgroepen en subregelingen.

In 2015 zijn er in totaal 44 plekken voor beschut werk gerealiseerd. Dit terwijl er geld beschikbaar was voor in totaal 1600 plekken. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt staatssecretaris Jetta Klijnsma. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.