Door Carolien Stam – Het LEVV (Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging) heeft een onderzoek gedaan naar ervaringen van leidinggevenden en professionals met dilemma’s in de gezondheidszorg. Dit naar aanleiding van het vorig jaar uitgebrachte LEVV-rapport ‘Doorbreek de rituelen!’. Door zorgmedewerkers werd toen in de vakpers en via emailcorrespondentie met het LEVV gereageerd in de trant van ‘verpleegkundigen en verzorgenden willen wel handelen volgens evidence en richtlijnen, maar artsen denken er vaak anders over’. Het LEVV heeft vervolgens via het eigen netwerk de ervaringen van professionals geïnventariseerd en een enquête gehouden.
Eigen inzicht
De conclusie van het onderzoek is dat zowel verpleegkundigen/verzorgenden als artsen regelmatig te maken krijgen met dilemma’s als gevolg van een verschil van inzicht of mening tussen de verschillende professionals. De zorgmedewerkers leggen zich dan vaak neer bij de mening van de arts of besluiten naar eigen inzicht te handelen.
Meningsverschillen
Dilemma’s als gevolg van meningsverschillen komen in vrijwel alle zorgsectoren voor. In ziekenhuizen gaat het vaak over verschil van inzicht over het wel of niet ontslaan van een patiënt. In verpleeg- en verzorgingshuizen verschillen zorgmedewerkers wel eens van inzicht over de behandeling en komen dan tussen de familie van de cliënt en de verpleeghuisarts te staan. In de thuiszorg speelt regelmatig de vraag wie verantwoordelijk is voor welk deel van het zorgproces, waarbij verpleegkundigen en verzorgenden van mening kunnen verschillen met de huisarts.
Doorbreken
Om dilemma’s te doorbreken moet er volgens het LEVV aan drie zaken worden gewerkt: vakkennis, vakinhoudelijk leiderschap en teamwork. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten meer opkomen voor hun professionaliteit en zorgen dat zij goed op de hoogte zijn van wetenschappelijke kennis en richtlijnen zodat zij kunnen overtuigen op basis van hun vakkennis. Teamwork is volgens het LEVV belangrijk om de communicatie tussen professionals onderling verbeteren. Gezamenlijke scholing van artsen en zorgmedewerkers kan bijdragen aan goede samenwerking en dilemma’s voorkomen.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.