Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verslavingskliniek opzetten is heel eenvoudig’

Particulieren kunnen zomaar een verslavingskliniek opzetten. De regels hiervoor zijn zo soepel dat er de laatste vijf jaar tientallen privéklinieken zijn opgericht. Deskundigheid lijkt geen vereiste, want de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) controleert niet. Zo blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant.
‘Verslavingskliniek opzetten is heel eenvoudig’
Foto: ANP/Roos Koole

De verslaggevers van de krant zetten zonder enige moeite een verslavingskliniek op. Bij de oprichting was het niet nodig om een psychiater of psychotherapeut in dienst te hebben, aangezien de toezicht hierop ontbreekt. Het ministerie van VWS keurde de registratie zonder enige kritische vraag goed, aldus de verslaggevers in de krant.



Kosten


De aanwas van privéklinieken heeft een behoorlijk aandeel in de stijging van de kosten van de verslavingszorg. Deze zijn de afgelopen vijf jaar toegenomen met 40 procent naar 380 miljoen euro in 2011 waarvan naar schatting 100 miljoen euro naar deze privéklinieken gaat.



Declareren


De verzekering betaalt de nota’s van deze klinieken waarschijnlijk probleemloos, zo meldt de krant. Zij mogen de boeken van de kliniek wel inzien, maar alleen op verdenking van malversaties. De privéklinieken declareren twee keer zoveel per patiënt als traditionele instellingen, zo blijkt uit het onderzoek. Verzekeraars zijn verplicht deze nota’s te betalen aangezien de patiënt wettelijk recht hebben op vrije artsenkeuze. Er is geen bewijs dat privéklinieken succesvoller zijn.

 

Dubieus

GGZ Nederland, de koepel voor de geestelijke gezondheidszorg, maakt zich zorgen over de opkomst van allerlei nieuwe verslavingsklinieken waarvan de resultaten ‘dubieus’ zijn. De organisatie pleit voor strengere regelgeving en beter toezicht op nieuwe aanbieders van verslavingszorg.

Verzekeraar

Zorgverzekeraars Nederland is ‘onthutst, maar ook niet helemaal verrast’. ‘We hebben al eerder onze zorgen geuit over het gebrek aan transparantie in de GGZ. Het is voor zorgverzekeraars bijna ondoenlijk om adequaat te controleren en dat geldt zeker bij dergelijke niet gecontracteerde verslavingsinstellingen: controle kan alleen achteraf en er moeten sterke aanwijzingen zijn dat er iets niet in de haak is.’

 

Vergunning

Minister Schippers wil de toelatingswet aanpassen en erkent de problemen. De overheid heeft deze wet vijf jaar geleden versoepelt om marktwerking mogelijk te maken, aldus de krant. De Tweede kamer wil een vergunningstelsel en vindt de toelating een farce.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.