Zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg doen hun best om het vervoer op een verantwoorde manier te reorganiseren na de bezuiniging van 113 miljoen euro. Maar dit lukt niet van de ene op de andere dag, stelt de VGN. 86.000 mensen met een beperking zijn de dupe van de bezuinigingen op het vervoer van en naar de dagbesteding en/of woonlocaties. De bezuiniging treft mensen met een beperking in de kern van hun bestaan, hun bewegingsvrijheid wordt ernstig beperkt, aldus de VGN.
Eigen bijdrage
Volgens de vereniging kunnen gehandicapten vaak niet meer naar hun stageplek of werkplek tenzij de familie bereid is een eigen bijdrage te betalen. De bezuiniging dwingt zorgaanbieders om dagbesteding op hun eigen terrein te organiseren, waardoor de cliënten het terrein niet meer afkomen. Dat gaat ten koste van de participatie, vindt de VGN.
Overgang
De VGN heeft staatssecretaris Van Rijn (VWS) gevraagd om 32 tot 40 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een overgangsperiode om de grootste problemen op te lossen. Met de extra middelen moet passende dagbesteding georganiseerd worden op een kortere reisafstand van de woning. Al vreest de VGN dat dan de keuzemogelijkheid minder wordt.
VGN: Gevreesde effecten gehandicaptenvervoer komen uit
Bij steeds meer instellingen ontstaan problemen sinds de bezuiniging op vergoeding voor gehandicaptenvervoer per 1 januari. Dat meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).