Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Video: Wacht even, je cliënt is niet zomaar verslaafd!

Je cliënt gebruikt misschien wel, maar is gelukkig niet direct verslaafd. Om daarin inzicht te krijgen geeft preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg Gijs van Houwelingen in deze video een overzicht van de 6 stappen van gebruik. Kijk snel verder. 
cliënt is niet zomaar verslaafd

Is je cliënt misschien aan het gebruiken, maar nog niet direct verslaafd? Krijg inzicht met preventiewerker Gijs van Houwelingen van Tactus Verslavingszorg, die in deze video een overzicht geeft van de cruciale stappen in dit proces. 🎥

🔍 Wat je leert:

🧐 Inzicht krijgen in de zes stappen van gebruik.
🚨 Ontdekken welke signalen bij elke stap horen.
💬 Leren hoe je dit overzicht effectief kunt gebruiken in het gesprek met je cliënt.

De zes stappen van gebruik

Omdat de video’s zo kort mogelijk zijn, kon Gijs van Houwelingen niet alles kwijt wat hij wilde zeggen. Daarom beschrijven we hier de zes stappen van gebruik nog wat uitgebreider. Van het eenvoudige kennismaken tot het overweldigende stadium van verslaving, Gijs deelt zijn expertise om een beter begrip te krijgen van dit complexe traject.

Stadium 1: Kennismaken
Gijs begint met de basis, waar kennismaken met alcohol of drugs simpelweg begint met het ontdekken van het bestaan ervan. Dit kan gebeuren door externe invloeden, zoals ouders die drinken, het zien van gebruik op televisie of simpelweg door het horen over deze substanties.

Stadium 2: Experimenteren
Iedereen die een middel gebruikt, heeft dat ooit voor de eerste keer gedaan. Het gebeurt vaak uit nieuwsgierigheid of positieve motivaties, zoals op een feestje of omdat het simpelweg leuk lijkt.

Stadium 3: Sociaal gebruik
Gijs benadrukt dat sociaal gebruik begint als het effect van het middel bevalt. Mensen gaan het vaker gebruiken, en het krijgt een vaste plek in hun leven. Dit gebeurt nog steeds voor hun plezier, en hierbij gaat een bewuste keuze vooraf aan het gebruik.

Stadium 4: Gewoontegebruik
Het gebruik verschuift naar gewoontegebruik, waarbij Gijs waarschuwt voor het verlies van bewuste keuzes. Als het gebruik een gewoonte wordt, verliest men de controle, en het middel lijkt meer de leiding te hebben dan de persoon zelf.

Stadium 5: Problematisch gebruik
Wanneer gebruik te gewoon wordt, kan het invloed gaan hebben op andere belangrijke zaken in je leven. Je komt bijvoorbeeld afspraken niet na, omdat je moeite hebt met opstaan. Of er ontstaan geldproblemen omdat al het geld opgaat aan het middel. Aan de ene kant ontstaan er problemen door gebruik, maar er is ook een andere kant. Je gebruikt om rotgevoelens niet te hoeven voelen. Bijvoorbeeld: je bent gestrest en de enige manier waardoor je kunt ontspannen is het middelengebruik.

Stadium 6: Verslaving
Ten slotte is er het stadium van verslaving. Gijs legt uit dat verslaving zich manifesteert wanneer het middel constant in gedachten is, iemand voortdurend bezig is met het verkrijgen van het middel, en het gebruiken de enige manier wordt om met problemen om te gaan. Zelfs als men weet dat het schadelijk is, wordt stoppen steeds moeilijker.

Duik in het dossier

Deze videoreeks is gemaakt als onderdeel van ons dossier Verslaving begrijpen en bespreekbaar maken. Hierin hebben we de kennis van experts, sociaal werkers en ervaringsdeskundigen over verslavingszorg voor je gebundeld.

Zoek de verdieping op: kom 8 februari naar ons congres Verslaving in het Sociaal Domein!

Of het nu gaat om een verslaving aan drugs, alcohol, of gokken en overmatig gebruik van digitale media: begrijpen hoe verslaving zich ontwikkelt is van cruciaal belang voor goede hulpverlening. Daarom nodigen we je uit voor het Jaarcongres Verslaving in het sociaal domein op 8 februari 2024. Daar geven experts je allerlei praktische handvatten, zoals motiverende gespreksvoering, omgaan met een verslaving en een lvb en hoe je zorg verleent bij triple diagnose problematiek. Ook bieden we een platform om te discussiëren over optimale (verslavings)zorg. Tip: maak er een teamuitje van!

Z+W_Beeldmerk_Verslaving in het sociaal domein_RGB_zonderdatumlocatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.