Hans van Eeken legt uit waarom ervaringswerkers soms succesvoller zijn dan bemoeizorgteams
Ervaringswerkers werken vanuit een herstelvisie en empowerment en kunnen daarmee succesvoller zijn in het bereiken van zorgmijders dan bijvoorbeeld bemoeizorgteams. De ruimte die een professional kan pakken is vaak kleiner dan die van ervaringswerkers. Zij kunnen enerzijds meer ruimte pakken, omdat zij niet verbonden zijn aan bijvoorbeeld wettelijk verankerde beroepsregels. Anderzijds krijgen zij meer ruimte, omdat zij veelal als niet-bedreigend worden ervaren. Ervaringswerkers willen niet zozeer iets van de zorgmijder, maar proberen puur contact te leggen en een vertrouwensband op te bouwen. Waarom is juist dit zo waardevol? Ervaringswerker Hans van Eeken legt het uit.
Hans van Eeken is één van de sprekers op het Zorg+Welzijn congres Zorgmijders: onbehandelbaar, uitbehandeld?. Tijdens dit congres geven wetenschappers, professionals en ervaringsdeskundigen de laatste inzichten en actualiteiten rondom zorgmijders aan de hand van theorie en uiteenlopende casuïstiek. Meer info of aanmelden >>
Mijn ervaring is dat een zorgmijder het wijkteam ook wel goed uitkomt. Kun je die afvinken en productie maken met de volgende cliënt. Die zijn er in een groter aantal dan wat het wijkteam aankan. Zo werd een zorgmijder die ik ken, en waar het slecht mee ging, weggevinkt omdat hij niet in staat was z’n zorgvragen te formuleren.