Het grootste succes had de virtuele looptraining voor ouderen bij mensen met bewegingsstoornissen, zoals Parkinson. Dat komt vooral omdat de training in een computergestuurde omgeving aansluit bij zowel fysieke beperkingen als bij cognitieve problemen. De proefpersonen die de virtuele looptraining volgden, hadden een zogenoemde “valreductie” van gemiddeld 42 procent.
Looptraining voor ouderen
Nog een pluspunt: de virtual reality looptraining voor ouderen is gemakkelijk toe te passen in revalidatiecentra en in verzorgingstehuizen. Een derde van de 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Mensen met verstandelijke beperkingen, dementie of Parkinson hebben een nog groter risico: 60 tot 80 procent van deze groep valt één of meerdere keren per jaar. Behalve dat het lichamelijke schade en hoge zorgkosten met zich meebrengt, leidt het grote risico om te vallen tot verlies van de zelfstandigheid en zelfs tot sociaal isolement.
Valpreventie
Uit het onderzoek onder 300 proefpersonen tussen 60 en 90 jaar blijkt dat de virtual reality training veel effectiever is dan gewone valpreventieprogramma’s. Gemiddeld levert de virtual looptraining een valreductie van 42 procent op, terwijl reguliere looptrainingen voor ouderen niet verder komen dan een reductie van 17 procent, aldus de onderzoekers.
Er zijn meerdere programma’s ontwikkeld om valincidenten bij ouderen tegen te gaan. Dankzij de nieuwe therapie Zicht op Evenwicht daalt het aantal valincidenten met 30%. Bij deze therapie komt de zorgprofessional bij de oudere thuis om samen tot een op maat gesneden advies te komen. Lees meer>>
Cognitieve aspecten
Volgens onderzoeker Freek Nieuwhof, promovendus bij de afdeling geriatrie van het Radboudumc profiteren vooral Parkinsonpatiënten van de virtual looptraining: ‘Onze interventie is een van de weinige eenvoudige val-interventies die een groot positief effect laat zien.’ De gangbare looptrainingen voor ouderen richten zich vooral op het trainen van de fysieke kant van het lopen. Met de toevoeging van virtual reality verwachten de onderzoekers dat ook de cognitieve aspecten – zoals handigheid, motoriek en inschattingsvermogen – van het lopen beter te kunnen trainen.
Virtuele looproute
De deelnemers aan het onderzoek lopen op een loopband waarbij een camera hun bewegingen registreerde. Deze koppelt de beelden via de computer aan een virtuele looproute op een scherm. Op het scherm ziet de deelnemer schoenen, die hetzelfde bewegen als zijn of haar eigen voeten. Zo kan de proefpersoon op de loopband virtuele obstakels omzeilen en opdrachten uitvoeren.