Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vluchtelinggezinnen onderzoeken op trauma’

Gezinnen van vluchtelingen zouden bij aankomst in Nederland direct moeten worden onderzocht op trauma's. Dat is de aangewezen manier om een schatting te maken van de opvoedingssituatie in zo'n gezin en kindermishandeling te ontdekken. Kindermishandeling komt onder vluchtelingen driemaal zo vaak voor als bij autochtone gezinnen.
'Vluchtelinggezinnen onderzoeken op trauma'

Sociaal wetenschapper Eveline Euser van de Universiteit Leiden pleit daarvoor in haar proefschrift, waarop zij donderdag promoveert. Volgens Euser hebben de Verenigde Naties Nederland al meermalen gewaarschuwd dat de overheid de plicht om kindermishandeling adequaat te voorkomen of te behandelen onvoldoende nakomt. Nederland is daartoe verplicht op grond van het Verdrag voor de Rechten van het Kind, maar tot nu toe krijgen kinderen van vluchtelingen vaak geen passende behandeling.

Kwaliteit van opvoeding
Een groot deel van de ouders in vluchtelinggezinnen is zelf zwaar getraumatiseerd. Dat heeft vaak een negatieve invloed op de kwaliteit van de opvoeding volgens de Leidse promovenda. Ook onder allochtone gezinnen komt kindermishandeling vaker voor dan onder Nederlanders, aldus de wetenschapper.

Lage opleiding
Hier is de oorzaak meestal niet het trauma van de ouders, maar de lage opleiding. Traditioneel-allochtone gezinnen zouden daarom geholpen kunnen worden door het opleidingsniveau van de ouders aan te pakken en zo hun sociaal-economische status te verbeteren.

Schoolklas
Uit wetenschappelijk onderzoek waaraan Euser meewerkte, blijkt dat in elke schoolklas minimaal één mishandeld kind zit. In 2005 telde Nederland 107.000 slachtoffertjes. Mishandelde kinderen zijn vaak niet in staat om onder spanning hun gedrag te organiseren. Eenmaal volwassen hebben velen last van psychische problemen. Euser noemt het daarom zorgelijk dat er nog steeds nauwelijks wetenschappelijk onderzochte behandelprogramma’s voor mishandelde kinderen zijn. Ze juicht het toe dat de overheid meer aandacht voor het probleem krijgt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: Marcel van Hoorn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.