Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG en VWS eens over decentralisatie zorg en ondersteuning

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en staatssecretaris Van Rijn (VWS) hebben een akkoord bereikt over de voorwaarden van de decentralisatie van langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning. De gemeenten krijgen meer geld en de partijen hebben belangrijke afspraken gemaakt over de rol van de wijkverpleegkundige.
VNG en VWS eens over decentralisatie zorg en ondersteuning
Foto: ANP Photo

Volgens de VNG kunnen de gemeenten met de gemaakte afspraken de maatschappelijke ondersteuning in de wijk realiseren. Wijkverpleegkundigen gaan niet alleen zorg verlenen, maar krijgen ook een belangrijke rol in het sociale wijkteam. De wijkverpleegkundige krijgt een schakelfunctie tussen de maatschappelijke ondersteuning en de medische zorg.

Verzorging

De VNG vindt nog steeds dat de persoonlijke verzorging in zijn geheel bij de gemeenten hoort. Maar het besluit van staatssecretaris Van Rijn blijft ongewijzigd. Vanaf 2015 ontvangen gemeenten nu wel structureel vijf procent van het totale budget voor persoonlijke verzorging om burgers te ondersteunen die begeleiding bij algemene dagelijkse levensverrichtingen nodig hebben. Hiermee is circa 125 miljoen euro gemoeid.

Wijkteam

De wijkteams krijgen bovendien extra geld, aldus de VNG. Dat geld kunnen gemeenten gebruiken om kwetsbare groepen zo goed  mogelijk te ondersteunen. Voor mensen met een beperking, chronische ziekte of psychosociale problemen, is volgens de VNG nu een goed resultaat bereikt voor de invulling van wijkgerichte zorg. Hoe de organisatie in de wijken het beste vorm kan krijgen, wordt nog besproken door de VNG en Zorgverzekeraars Nederland.

Ondersteuning

Gemeenten krijgen incidenteel 200 miljoen euro in 2015 voor een zorgvuldige overgang van cliënten naar de Wmo. Daarnaast krijgen ze vanaf 2016 structureel 200 miljoen voor vernieuwing van maatschappelijke ondersteuning. Door deze afspraken krijgen gemeenten volgens de VNG meer ruimte om de ondersteuning van inwoners die dat nodig hebben, vorm te geven. ‘Maar dat neemt niet weg dat er nog een forse bezuinigingstaakstelling voor gemeenten resteert’, benadrukt VNG-voorzitter Jantine Kriens.

Bezuinigingen

De gemeentekoepel vindt dat met deze afspraken er een maximaal haalbaar pakket ligt waarmee gemeenten in 2014 verder kunnen werken. ‘Op inhoud zijn er nu betere voorwaarden voor de nieuwe Wmo. Wel blijft er nog veel werk te doen, en moet in de uitvoering nog het nodige gedaan worden. Het blijven substantiële bezuinigen die het kabinet wil door voeren. Het bestuur van de VNG heeft er vertrouwen in dit vraagstuk samen met het kabinet op te pakken’, aldus Kriens.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.