Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG negeert eigen zorgrecht ouders

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) rept in de transitieplannen met geen woord over het wettelijk recht op een familiegroepsplan. Dit recht voor families om bij problemen eerst zelf een plan te maken is vastgelegd in de nieuwe Jeugdwet. Kamerleden Loes Ypma van de PvdA en Joël Voordewind van de ChristenUnie willen een uitleg van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn.
VNG negeert eigen zorgrecht ouders
Foto: ANP Xtra

Met het familiegroepsplan verandert de verhouding tussen overheid, professionals en burger drastisch. Het familiegroepsplan geeft ouders het recht om zelf een plan te maken en plaatst hen in de positie van opdrachtgever. ‘Onafhankelijk onderzoek laat gunstige resultaten zien. Het familiegroepsplan kan ervoor zorgen dat de zorgconsumptie afneemt’. Dit meldt de Eigen Kracht Centrale op haar website.

Jeugdwet

Het probleem is volgens Ypma en Voordewind dat de VNG er tekort in is geschoten om gemeenten over het familiegroepsplan voor te lichten. Nu zijn gemeenten nauwelijks op de hoogte van de wettelijke plicht om burgers op de hoogte te stellen van het familiegroepsplan. De Kamerleden vragen zich af of een adequate uitvoering van de Jeugdwet nu nog wel mogelijk is.

Negen organisaties voor psychische zorg luiden de noodklok. Zij willen dat de politiek en de gemeenten garanderen dat kinderen hun eigen hulpverlener kunnen houden, dat de zorg dichtbij huis en op maat wordt aangeboden en dat daar genoeg geld voor is. Lees meer

Ouders

Eind augustus al meldden drie ouderorganisaties dat er in de factsheets en handreikingen die de VNG voor gemeenten maakt niks wordt gemeld over het recht van ouders om zelf met een zorgoplossing te komen. Dit waren Transitie Jeugdzorg Ouders, Ouderkrachtvoorkind en Ouderplatform Rijnmond. Ondanks een reactie van de VNG hierop dat ze er iets aan zouden doen, is er nog niks gebeurd. ‘De tijd begint te dringen’, zegt Desiree van Doremalen namens de drie organisaties. ‘We willen graag weten hoe het er voor staat.’ Zij zag dat in een aantal gemeenten, waaronder Maassluis, niks vermeld staat over het familiegroepsplan in de verordening. ‘Ze luisteren niet naar ouders, terwijl dat wettelijk gezien wel moet.’

Prioriteitenlijst

Naast de oproep van de ouderorganisaties en de Kamervragen van Ypma en Voordewind heeft de Eigen Kracht Centrale een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Van Rijn. ‘Het kan toch niet zo zijn dat een fundamentele vernieuwing zoals het familiegroepsplan

onbekend is, genegeerd wordt of onderaan de prioriteitenlijst staat? Niets voor niets heeft de Tweede Kamer in een door alle partijen gesteund amendement het recht op het familiegroepsplan in de wet vastgelegd’,  schrijft de organisatie.

Juridische stappen

De Eigen Kracht Centrale heeft, om gemeenten te ondersteunen, een helpdesk familiegroepsplan in het leven geroepen. Daar kunnen gemeenten kosteloos en vrijblijvend hun vragen over het familiegroepsplan voorleggen. De drie ouderverenigingen willen juridische stappen ondernemen op dit punt, als de handreiking niet wordt aangepast en de voorlichting aan gemeenten niet verbetert.

Lees hier de brandbrief van de Eigen Kracht Centrale

Vanaf 2015 wordt de zorg voor jeugd helemaal ondergebracht bij de gemeente in de nieuwe Jeugdwet. Gemeenten zijn dan verantwoordelijk voor de preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen. Lees hier meer over de Jeugdwet >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.