Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG: salaris sociale werkplaats beperken tot minimumloon

Het salaris van nieuwe gehandicapte werknemers van sociale werkplaatsen moet beperkt worden tot 100 procent van het minimumloon. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zei maandag dat dit wettelijk moet worden geregeld om bezuinigingen van het kabinet aan de onderkant van de arbeidsmarkt mogelijk te maken. Nu verdienen mensen in de sociale werkplaats nog gemiddeld 120 à 125 procent van het minimumloon.
VNG: salaris sociale werkplaats beperken tot minimumloon

De Tweede Kamer buigt zich deze week over de kabinetsplannen om per 1 januari 2013 de sociale werkvoorziening met de bijstand en Wajong voor jonggehandicapten grotendeels samen te voegen. Zo moet 1,8 miljard euro worden bezuinigd.

Tekorten
Gemeenten waarschuwen al een tijd dat te weinig geld overblijft om mensen aan een ‘echte’ baan te helpen, vooral omdat de loonkosten voor de sociale werkplaatsen een groot deel van het budget opslokken. Volgens de VNG dreigen 201 gemeenten zelf tekort te komen straks. Deze vaak kleinere gemeenten met in totaal 4,7 miljoen inwoners zouden in 2015 gemiddeld 45 miljoen euro uit de eigen middelen moeten halen om de sociale werkplaats in de regio overeind te houden.

Minimumloon
Gemeenten wijzen erop dat ze straks van het Rijk nog maar een vergoeding van 100 procent van het minimumloon krijgen voor nieuwe mensen die volgens de strengere regels recht hebben op een beschutte werkplek. Daarom wil de VNG dat in de wet duidelijk wordt gemaakt dat deze mensen behoren tot een nieuwe groep, die geen beroep kan doen op de ‘dure’ cao van de huidige werknemers van sociale werkplaatsen. Dat geldt ook voor de mensen die per 1 januari 2013 nog op de wachtlijst voor de sociale werkvoorziening staan.

Wetgeving
Volgens een woordvoerster van de Abvakabo FNV laat de VNG nu ‘haar ware gezicht zien’. Via wetgeving zou worden geprobeerd de vakbond in de onderhandelingen over een nieuwe cao buiten spel te zetten en gemeenten zouden het personeel van de sociale werkplaatsen niet als normale werknemers behandelen. De Abvakabo wil volgens haar juist graag praten met de VNG.

 

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Natuurlijk, waarom niet 20 tot 25% minder betalen voor een groep die tot de minst mondige mensen in het land behoort.
    Schandalig voorstel.
    De rijksoverheid bezuinigd en de VNG wil dat gemeenten het nog eens dunnetjes overdoen.
    Zorg er eerst eens voor dst gemeenten de juiste en goede keus maken voor hun inwoners. Wethouders zien er geen been in om miljoenen kostende projecten op te zetten trter meerdere eer en glorie van zichzelf en/of hun politieke partij. Meestal om in de schijnwerpers te geraken. Kiezen waaraan je gemeenschapsgeld uitgeeft is een lastige opdracht, veel politici kunnen dat schijnbaar niet. Bezuinigingen op WsW, WWB en Wmo is gemakkelijker dan grote uitgaven terugdraaien. De bedoeling van Den Haag was dat gemeenten een deel zouden bijpassen, maar nee, gemeenten willen nog meer bezuinigen.
    Kijk naar Emmen: 3.5 miljoen bezuinigen op de Wmo. Ruim 500 miljoen voor een prestige project inclusief een nieuwe dierentuin en theater. Kosten jaarlijks een 7,5 miljoen structureel op de begroting.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.