De VNG wil niets zeggen over dit onderhoud, waarbij een tiental grieven over decentralisatie, arbeidsmarktmaatregelen en bezuinigingen op de zorg is besproken. ‘Volgende week bepalen de gemeenten wat onze positie ten opzichte van het kabinetsbeleid moet zijn’, aldus een woordvoerster van de VNG.
Sociale taken
Gemeenten hebben eerder aangegeven dat zij weliswaar verantwoordelijk worden voor tal van sociale taken, maar daarvoor niet het benodigde geld krijgen. Enkele bezuinigingen zijn in het sociaal akkoord iets verzacht, maar volgens de gemeenten onvoldoende om alle opgedragen hervormingen uit te voeren. Het aan werk helpen van arbeidsgehandicapten is een van de voornaamste geschilpunten.
Maatregelen
De VNG geeft aan nog geen absolute standpunten te willen innemen. ‘We zeggen niet dat we er mee stoppen, maar het Rijk zal met ons in overleg moeten om de maatregelen te kunnen uitvoeren’, aldus de VNG. Daarnaast rekenen de gemeenten op hulp en begrip bij de besluitvorming over de regeringsplannen in de Eerste Kamer.