Tijdens het jaarcongres van de VNG op 7 en 8 juni zullen de leden stemmen over het bestuursakkoord. Daarin staan de afspraken over overdracht van taken en verantwoordelijkheden van Rijksoverheid en provincies naar de gemeenten. De druk van gemeenten op de VNG is de afgelopen tijd toegenomen. De vereniging van gemeenten steunt het akkoord niet volledig, maar het akkoord afwijzen is ook geen oplossing, aldus de VNG.
Werken
De vereniging stelt voor om niet mee te gaan in het onderdeel ‘Werken naar vermogen’ en dit tijdens de algemene ledenvergadering vast te stellen. Het onderwerp ‘werk’ zal dan de verantwoordelijkheid van het Rijk blijven. Met deze handreiking wil de VNG de onrust onder gemeenten over het afgesloten bestuursakkoord beperken.
Gelijk
De Wet werken naar vermogen (WWNV) wordt een brede voorziening voor mensen met die nu nog gebruikmaken van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), Wajong, Wet werk en bijstand (Wwb) en Wet investeren in jongeren (WIJ). De uitkeringsvoorwaarden, financiering, ondersteuning en uitvoering van de huidige regelingen worden met de nieuwe wet zoveel mogelijk gelijk getrokken.
Vragen
Dit onderdeel over werken naar vermogen roept nog te veel vragen op bij gemeenten over de financiële uitvoerbaarheid, aldus de VNG. De vereniging wil niet met het kabinet (her)onderhandelen over de Wet werken naar vermogen in het kader van het bestuursakkoord, zo laat de VNG weten.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: VNG/Foto: ANP/Robin Utrecht