In het nieuwe wetsontwerp is opgenomen dat cliënten niet meer ‘ongevraagd’ een alfahulp toegewezen kunnen krijgen. Cliënten kunnen zelf kiezen hoe ze hun hulp willen ontvangen. Naast hulp in natura kunnen ze kiezen voor een financiële vergoeding of persoonsgebonden budget (pgb) van de gemeente. Met dit geld kan de cliënt zelf een alfahulp inhuren of de hulp op een andere manier regelen.
‘Te gecompliceerd’
Deze keuze vindt de VNG te gecompliceerd voor de cliënt. De gemeentekoepel stelt daarom voor om met de keuze tussen ‘in natura’ en ‘anders dan in natura’ te volstaan. Gemeenten kunnen dan vervolgens in hun Wmo-verordening uitwerken hoe zij de voorziening ‘anders dan in natura’ willen invullen.
Wachtlijsten
De VNG vreest ook dat door de wetswijziging de vraag naar alfahulpen afneemt. Omdat veel van deze freelancers weinig voelen voor een vast dienstverband, zou dat tot krapte op de arbeidsmarkt kunnen leiden en daardoor tot wachtlijsten. Gezien dit risico moet het mogelijk blijven dat gemeenten de administratieve lasten van cliënten voor het werkgeverschap uit handen kunnen nemen. De VNG vergelijkt dit met de service die de Sociale Verzekeringsbank biedt aan houders van een pgb.
Link: VNG: Wmo-wetswijziging alfahulpen leidt tot ongewenste effecten
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: VNG