Wekelijks worden er tienduizenden kilo’s goede groenten weggegooid, omdat ze niet lang genoeg houdbaar zijn. De meeste voedselbanken delen één keer per week pakketten uit. Voor verse producten is de periode tussen aanleveren en uitdelen daarom belangrijk.
Soep
Voedselbanken Nederland gaat daarom gezonde maaltijdsoepen laten maken van deze groenten. De soepen worden ingevroren en ingeblikt en zijn zo langer houdbaar. VBN willen daarmee verspilling aanpakken en een gezonde maaltijd aanbieden.
Volgens het Nibud moet de aanpak van schulden zich meer richten op preventie. ‘Financiële problemen worden nu nog te vaak gezien als het gevolg van eigen handelen, maar op dit moment draagt de omgeving nog te vaak bij aan verergering van de schuldenproblematiek.’ Lees meer >>
Voedselpakket
De plannen gaan in november van start in Amsterdam met behulp van 350.000 euro subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een deel van de groenten zal verdeeld worden over de voedselpakketten in Noord-Holland. Er gaat ook een deel naar soeprestaurant Soupalicious die er soep van gaat maken. Voedselbanken Nederland wil uiteindelijk dat in heel Nederland de soepen worden uitgedeeld.
Armoede
Zo’n 90.000 personen krijgen wekelijks een voedselpakket van de Voedselbank. Daarmee wordt zo’n 5 % van de inkomens onder de lage-inkomensgrens geholpen. De voedselpakketten zijn bedoeld voor de allerarmsten in Nederland en worden samengesteld met behulp van donaties en resten van veelal houdbaar voedsel van producenten, retailers en particulieren.
Op 11 november is het congres Schuldhulpverlening. Het congres geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen en jurisprudentie rondom schuldhulpverlening. Meer informatie >>
geweldig plan van de voedselbanken!