Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Voedselbank krijgt steeds meer aanmeldingen: ‘Voelt hier als een warm bad’

Steeds meer mensen melden zich bij de Voedselbank, blijkt uit een rondgang van nu.nl. Dat de Voedselbank voor hen vaak veel meer betekent dan boodschappen alleen ziet Catharina van der Veeken elke dag. De coördinator van de Utrechtse voedselbank Rivierenwijk is ook een onmisbaar luisterend oor.
Voor Catharina van Veeken, coördinator Utrechtse Voedselbank Rivierenwijk, voelt het werken daar alsof ze een tweede kans heeft gekregen. Foto Bas Losekoot.

Steeds meer mensen melden zich aan bij de Voedselbank. Oorzaken zijn onder meer de hogere prijzen van energie en boodschappen en de komst van Oekraïense vluchtelingen, schreef nu.nl onlangs. Diverse Voedselbanken zien een stijging in het aantal aanmeldingen en verwachten dat dit verder oploopt. Dat het voor de mensen die bij de Voedselbank komen niet alleen gaat om de pakketten die ze krijgen blijkt uit onderstaande reportage bij Voedselbank Rivierenwijk. Coördinator Catharina van der Veeken neemt Zorg+Welzijn een dag mee.

Voedselbank Rivierenwijk, in de gelijknamige Utrechtse wijk, is sinds een jaar of twee gevestigd in een klein buurthuis aan een recent opgeknapt pleintje, naast een bso. De wijk, waar ze zelf ook al veertig jaar woont, is in de woorden van Catharina (68) ‘een gemengde, gekleurde wijk met arbeiders en yuppen.’

En ook ‘haar’ klanten zijn ‘van alle rangen en standen, kleuren en leeftijden.’ Ze heeft ruimte voor maximaal 45 klanten. Het zijn er nu 40. Geen wachtlijst dus, en ook met corona zag Catharina geen opvallende groei. Elke vrijdagmiddag tussen twee en drie uur kunnen de klanten hun boodschappen ophalen. En een praatje maken. De koffie en thee staan klaar.

12.30 uur

‘Ik ben er net’, lacht Catharina, die in de deuropening een sjekkie staat te roken. Binnen zijn enkele vrijwilligers, er zijn er vandaag zes van de negen, de kratten al aan het vullen. Trolleys vol broden worden binnengereden. Vrijwilliger Mo (48) loopt met een arm vol preien. Het aanbod is elke week anders, vertelt hij. Zo liggen in de kratten deze week niet alleen allerlei etenswaren, maar ook mondkapjes. Tegen een wand staan dozen vol appels en zoete aardappels. ‘Die laat ik de mensen zelf pakken hoor’, roept Tosca (48) naar Catharina. ‘Je doet wat je hart je ingeeft’, roept Catharina terug.

Sinds ze anderhalf jaar terug ruim een jaar uit de running was vanwege een openhartoperatie, heeft Catharina, noodgedwongen, geleerd om wat meer los te laten. ‘Ik dacht: met drie weken ben ik er weer, maar daar had ik me eigen flink op verkeken. Ik heb echt heel slecht gelegen’, zegt ze in plat Utrechts. Gelukkig droeg ze de coördinatie met een gerust hart over aan Tosca, al ruim vijf jaar vrijwilliger. ‘Ik ben superblij met haar’, zegt Catharina. ‘Ze is echt mijn steun en toeverlaat.’ Zulke lovende woorden heeft ze voor haar hele team. ‘Ik ben heel dankbaar voor deze groep. Ze zijn heel betrokken en we hebben veel lol met elkaar. Gezelligheid staat bij mij ook voorop.’

 

1 REACTIE

  1. Je zou uitgeput en apathisch worden. Ik hoop maar dat ze er meer bij krijgen en vooral minimum inkomen. Sommige werkenden kunnen ook niet altijd van hun loon rondkomen. Het lukt niet iedereen om aan werk te komen. Dan zijn zij weer te oud of dan speelt er iets anders mee zoals dat ze ziek zijn en maken minder kans op de arbeidsmarkt. Wat wil je nog op je zestigste. Mensen met anderhalf modaal kunnen ook in schulden komen en te weinig hebben om van rond te komen. Geef dan maar een basis inkomen dan zijn de rekeningen er maar van af en dan komen er ook geen achterstanden en aanpassingsschulden en overlevingsschulden overheen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.