Dat stelt minister Ella Vogelaar voor Wonen en Wijken na afloop van het overleg met burgemeesters van steden waar Marokkaanse jongeren overlast veroorzaken. Bij het overleg waren ook minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken), minister Hirsch Ballin (Justitie) en vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap aanwezig. Het doel is om achter de voordeur van de probleemgezinnen in te grijpen. ‘Er gaan handjes in de gezinnen’, aldus Vogelaar.
Onder toezicht
De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen zei dinsdag in EenVandaag meer bevoegdheden te willen om eerder te kunnen ingrijpen. ‘In veel Marokkaanse gezinnen gaat het niet goed en daarom wil ik graag vaker dan nu aan de rechter kunnen vragen om kinderen onder toezicht te stellen. Zo worden ze gedwongen om hulpverlening aan te nemen’, aldus Wolfsen.
Nu kan alleen de Raad van de Kinderbescherming een dergelijk verzoek indienen. Wolfsen wil dat ouders van overlastgevende jongeren desnoods gedeeltelijk uit de ouderlijke macht ontzet kunnen worden.Volgens minister Rouvoet zal aan het uit huis halen van probleemjongeren altijd een rechter te pas moeten komen. Op grond van internationale verdragen is het moeilijk deze bevoegdheid in handen van een burgemeester te leggen. Dat staat in een advies van de Raad van State dat het kabinet deze week ontvangen heeft.
Ondersteunen
Minister Ter Horst heeft aangegeven dat het kabinet bereid is om gemeenten die kampen met overlast, financieel te ondersteunen. Gouda is een van de gemeenten die extra geld (10 miljoen euro) heeft gevraagd voor de aanpak van problemen in de wijk Oosterwei. Het is nog niet bekend of Gouda dit bedrag ook krijgt. Het gesprek met de burgemeesters heeft Ter Horst duidelijk gemaakt dat de overlast door jongeren in steden is afgenomen. Een kleine harde kern zorgt echter in toenemende mate voor ernstige problemen. Om die aan te pakken moet de politie over voldoende capaciteit beschikken.
Geweldpleging
Minister Hirsch Ballin maakte bekend dat de politie Hollands-Midden, waar Gouda onder valt, tijdelijk zes extra rechercheurs krijgt om 400 zaken weg te werken die nu nog op de plank liggen. Daarbij gaat het vooral om overvallen en geweldplegingen. De politieregio had volgens de bewindsman om de bijstand gevraagd. De rechercheurs komen van de marechaussee.