In maart 2008 spreekt Vogelaar Bos tegen dat polarisatie tussen allochtonen en autochtonen goed kan zijn voor de integratie. ‘Jammer, onnodig en onverstandig’, mailt Bos haar die avond over haar kritiek. Volgens Vogelaar hebben andere PvdA’ers ook bezwaar. Bos’ uitlating gaat ‘tegen alles in waar (Nebahat Albayrak, staatssecretaris van Justitie red.) voor staat’.
Fitna-debat
Vogelaar schrijft: ‘Leeuwardens burgemeester Ferd Crone zegt tijdens een lang bezoek aan de wijk Heechterp-Schieringen “dat niemand hier begrijpt waar Wouter Bos mee bezig is”.’
Ook botst ze met Guusje ter Horst. De minister van Binnenlandse Zaken mag in april 2008 deelnemen aan het Fitna-debat en Vogelaar niet. Ze belt met Ter Horst: ‘Ik neem je dit heel kwalijk.’ Ter Horst: ‘Ik heb me hier helemaal niet mee bemoeid.’ Vogelaar: ‘Nee, maar je hebt ook geen poot uitgestoken.’
Fonds Vogelaar-wijken
April 2008 schrijft Vogelaar voor de tweede keer een brief aan Bos: ‘Ik vind het jammer dat je op die manier illustreert wat ik ook schreef: Dat politici zo vaak alleen maar zenden en niet ontvangen, dat wil zeggen: Luisteren.’
Over de eis van Bos om woningcorporaties geld in een fonds voor de Vogelaarwijken te laten storten: ‘Waar zijn we mee bezig? Gaat het er nou alleen maar om de cijfers te laten kloppen, of telt onze relatie met de samenleving, waarnaar dit kabinet zou luisteren ook mee? Al dit soort argumenten stuiten bij Wouter op een muur’.
Gesprekken
Op een gegeven moment adviseert burgemeester van Groningen Jacques Wallage haar met aftreden te dreigen. ‘Dat hebben Jo Ritzen en ik ook een keer moeten doen om Wim Kok over de streep te trekken om extra geld voor het onderwijs te krijgen’, tekent Vogelaar uit zijn mond op.
Na haar aftreden spreekt Vogelaar Bos en PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen tegen dat de twee functioneringsgesprekken met haar zouden hebben gevoerd. Volgens Vogelaar gingen de gesprekken over de integratie, en wel op haar initiatief. ‘Dat is pijnlijk om te zien, die pogingen tot rechtvaardiging dichtbij, zo niet over de grens van regelrecht liegen.’
Lees in het maartnummer van Zorg + Welzijn een interview met Ella Vogelaar met meer over de Vogelaar-wijken, haar aftreden en haar boek ‘Twintig maanden knettergek’.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: Claudia Kamergorodski
Het artikel geeft met enkele korte citaten een kijkje in het boek van en over Vogelaars periode als minister. Het lijkt vooral te gaan over de omgangsvormen binnen de regering. Het is niet echt een nieuwtje dat een flinke dosis opportunisme en belustheid op macht kenmerken zijn van veel van de machtigsten. Het hele boek lezen zal denk ik niet veel aan die inzichten toevoegen of veranderen.
Solliciteer maar. Er is altijd wel een praatprogramma beschikbaar.
Wat goed dat er politici zijn die loyaal blijven aan hun principes. Wat goed dat er politici zijn die hiervoor uitkomen un publique en niet denken dat zij vanwege hun bekleedde positie wel weten hoe ‘het hoort’ en vervolgens tactisch mensen bespelen.
Veel van wat er wordt besproken achter de gesloten deur van de ‘machtshebbers’ is niet zichtbaar voor de burgers, maar te weten dat er mensen zijn die ook achter die deur blijven opkomen voor de menselijke maat, stelt mij gerust.
Beetje schoppen achteraf en wat voor carriere heeft ze nou helemaal ? Praat je met 20 maanden al over een carriere dan ?
Ik werk al 22 jaar bij mijn werkgever en ben in funktie gegroeid en geklommen, dan heb je een carriere. Of moet ze haar , toch al riante salaris, aanvullen met de opbrengsten van een roddelboek ? Ach ja, ze zal wel last van de recessie hebben…..