Donderdagavond had de PvdA-fractie in de Tweede Kamer het vertrouwen in de bewindsvrouw opgezegd. Volgens de PvdA-top was Vogelaar haar gezag kwijtgeraakt en kon zij daardoor geen succesvol integratiebeleid meer op poten zetten.
Aanleiding
De minister lag al langer onder vuur. De aanleiding om het vertrouwen op te zeggen was Vogelaars besluit om af te zien van het apart registreren van Antilliaanse probleemjongeren. Dat viel slecht binnen de PvdA. Vogelaar zou hiervoor geen steun hebben binnen de Tweede Kamerfractie.
Verweer
In de toelichting op haar aftreden stelde Vogelaar zich niet in de kritiek van haar partij te herkennen. Ze had haar werk graag af willen maken. Vogelaar zei dat ze de aanpak van de achterstandswijken moest beginnen zonder geld, maar dat ze er toch in geslaagd was dat te regelen. Ook heeft ze samen met gemeenten, corporaties en bewoners een gemeenschappelijke agenda voor de wijkaanpak weten op te stellen. ‘Onder bewoners was een groeiend vertrouwen in mijn wijkaanpak.’
Benoeming
Vanmorgen heeft koningin Beatrix Eberhard van der Laan beëdigd als nieuwe minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Van der Laan was in de jaren negentig de fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam.
Achtergrond
Na zijn rechtenstudie richtte Van der Laan begin jaren negentig zijn eigen advocatenkantoor op. De kersverse bewindsman is een expert op het gebied van publiek-private samenwerking. Al vanaf de jaren zeventig is Van der Laan lid van de PvdA. Tussen 1990 en 1998 zat hij voor de PvdA in de raad van Amsterdam, waarvan de laatste vijf jaar als fractievoorzitter. Uit die periode kent hij ook zijn collegaminister Guusje ter Horst, die in 1994 wethouder werd.
Naast zijn werk als advocaat is Van der Laan lid van de Raad van Toezicht Publieke Omroep. Ook heeft hij in het bestuur gezeten van De Groene Amsterdammer en Kindercircus Elleboog.