Deze groep kreeg het afgelopen jaar veertig keer een proces-verbaal voor het plegen van een misdrijf. Dat is 43 procent minder dan de 75 die er daarvoor gemiddeld per jaar werden uitgeschreven. Het aantal overtredingen van de algemene plaatselijke verordening (APV) en meldingen van overlast nam ook af met ruim 40 procent, van 105 tot 62.
Lijst
Politie, justitie en gemeente stelden enige tijd geleden een lijst op van de grootste veroorzakers van overlast in Amsterdam-Zuidoost. Zij hielden hen extra in de gaten op straat en bezochten hen thuis om te kijken of ze wel woonden op het adres dat ze hadden opgegeven. Ook werden ze bijvoorbeeld begeleid naar een leerwerktraject.
Zware delicten
De veelplegers op de lijst zijn veelal tussen de 18 en 24 jaar oud. Ze hebben relatief veel en zware delicten gepleegd. Alle 52 kregen vorig jaar een brief waarin stond dat ze op de lijst stonden.
Zeshonderd
De aanpak in Zuidoost gaat in elk geval door tot de zomer. Politie, justitie en gemeente in Amsterdam begonnen begin deze maand met een soortgelijke aanpak van de grootste veelplegers en overlastveroorzakers in de gehele stad. Hiervoor hebben zij een top zeshonderd opgesteld.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>
Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout
De intentie is goed.
Bij het wegvallen van de begeleiding en het op de huid zitten, vervallen de meesten weer in hun oude gewoonten, derhalve zonde van tijd en geld. Gewoon langdurig opsluiten op water en brood en een vitaminepilletje.