De Wet maatschappelijke ondersteuning is erop gericht mensen meer te laten ‘meedoen’ in de maatschappij. De eerste jaren staken gemeenten veel energie in het regelen van de ondersteuning, bijvoorbeeld de organisatie van de thuiszorg. Voor mensen met een beperking heeft de Wmo echter nog niet geleid tot actievere participatie in de samenleving. Zij doen op de meeste gebieden nog steeds minder mee dan de algemene bevolking en het verschil is ook niet kleiner geworden, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel).
Vrijwilligerswerk
Op deelgebieden zijn er wel veranderingen opgetreden. Zo zijn mensen met een lichamelijke beperking de laatste jaren minder vrijwilligerswerk gaan doen. En mensen met een verstandelijke beperking – vooral ouderen – blijken er minder vaak op uit te trekken dan in 2006. Het percentage dat dagelijks naar werk, familie, vrienden of een vereniging gaat, nam af van 85 procent in 2006 tot 76 procent in 2008. Ouderen vanaf 65 jaar met een verstandelijke beperking hebben bovendien minder dagactiviteiten, doen minder aan sport en zien minder vaak vrienden of bekenden dan 15- tot 39-jarigen met een verstandelijke beperking.
Betaald werk
Mensen met een ernstige lichamelijke beperking zijn vaker gaan ‘meedoen’ in de samenleving. In 2008 had 15 procent betaald werk, in 2006 was dat nog 9 procent. Ook het percentage dat maandelijks een uitgaansgelegenheid, culturele activiteit of attractiepark bezoekt, is toegenomen (13% in 2006, 22% in 2008). Het is echter wel zo dat zij op alle gebieden nog minder meedoen dan mensen met een lichtere beperking.
Panels
Het onderzoek is uitgevoerd binnen het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG) en het Panel Samen Leven van het Nivel. Het NPCG bestaat uit ongeveer 3800 mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke beperking, het Panel Samen Leven uit ruim 650 mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking en hun naasten. De panels verzamelen gegevens over de zorg- en leefsituatie. Het onderzoek werd gesubsidieerd door het ministerie van VWS.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Nivel/Beeld: stock.xchng
halo flip heb jy trouwens zaterdag17 juli in de krant zien staan dat er by zonigen instellingen de cliejenten moeten betalen voor het wassen van hun kleding een kopje koffie of een rol wc papier flip zeker weten doe ik het niet na volgens my zit dit ook in de abwz veder smap ik de heer klink niet met die trameland met specialisten en doktoren flip ik snap niet dat die man nog steeds in de politiek zit flip ik ben op vakantie van 22 juli tot 9 augustus dan ben ik weer te bereiken op internet
ik ben het met je eens de politiek wil dat wy in de maatschappy terecht komen na onder tussen worden wy wel de dupe van de politiek als je ziet wat er betaalt moet worden aan de eigen bydrage abwz als ze daar nu eens 100 euro per jaar van maken is ieder een tevreden met het vorigen kabinet jan peter balkeende is het fout gegaan nederland moet weer gezond gemaakt worden door mark rutte ieder een minder on kosten de mensen zelf leren uit komen met hun geld is is op en dan wachten tot er weer geld is na geen hoge lasten neer dat maakt ons land kapot
Is onze maatschappij wel zo vriendelijk om mensen met een lichamelijke beperking een kans te geven ?
Ik ervaar het namelijk niet zo. Zodra er geen subsidies zijn bedrijven niet zo happig.
En er zijn toch vaak diverse zaken te doen in bedrijven waar iemand met een beperking ook ingezet zou kunnen worden .
Deze mensen willen vaak graag en zijn super gemotiveerd wat is er nog fijner om zo’n personeelslid erbij te hebben .
Als we samen willen kunnen we heel veel.
Dus werkgevers ……..kom op.