Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooral GGZ-instellingen in problemen door kredietcrisis

Veel Nederlandse zorginstellingen kunnen in 'grote liquiditeitsproblemen' komen door een combinatie van ontwikkelingen, waaronder de kredietcrisis. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Vooral GGZ-instellingen in problemen door kredietcrisis

Bert Hilverda, accountant bij Ernst & Young, heeft net de Financiële barometer gezondheidszorg 2008 afgerond, waarin de financiële ontwikkelingen in de zorgsector op een rij worden gezet.
Uit de barometer blijkt ondermeer dat de zorginstellingen de afgelopen jaren een groot deel van hun vaste activa hebben gefinancierd met kortlopende schulden, aldus het dagblad.
De reden is dat kortlopend krediet goedkoop was, zodat de instellingen een rentevoordeel konden behalen. De kortlopende leningen moeten in een door de kredietcrisis opgedroogde markt geherfinancierd worden.

Schulden
Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg hebben op dit moment de grootste problemen, blijkt uit de verhoudingen tussen de schulden en inkomsten. De financieringswijziging van 2008 draagt daaraan bij. GGZ-instellingen krijgen niet langer maandelijks een voorschot uitgekeerd van de verzekeraar, maar moeten zelf, na afloop van de behandeling, een declaratie indienen. ‘Veel GGZ-instellingen zitten door die combinatie van factoren in acute liquiditeitsproblemen’, zegt Hilverda in de krant.

Tariefdaling
Uit de barometer blijkt verder dat 27 procent van de zorginstellingen in 2007 in de rode cijfers zat, beduidend meer dan in 2006. Dat is vooral het gevolg van de slechte gang van zaken in de sectoren verpleging en verzorging en de thuiszorg. Beide sectoren hebben te lijden onder de snelle tariefdaling in de huishoudelijke zorg, die in 2006 is overgeheveld naar de gemeenten. De instellingen hebben hun kosten nog onvoldoende aangepast aan de nieuwe verhoudingen, aldus het Financieele Dagblad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.