De voorganger bracht ze in een volstrekt afhankelijke positie en liet ze bij wijze van dagbesteding zwaar werk doen in zijn fabriek Terra BV, waar aanrechtbladen werden gemaakt. Dat vindt de rechtbank in Arnhem bewezen, die K. vrijdag wegens mensenhandel en faillissementsfraude heeft veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.
Persoonsgebonden budget
De rechtbank sprak K. vrij van fraude met persoonsgebonden budgetten en uitkeringen die voor de verslaafden werden aangevraagd. Los van de vraag of de zorg voldeed aan de eisen voor zo’n budget, heeft de politie niet uitgesplitst welke zorg welke verslaafde nou precies wel en niet kreeg. De officier van justitie had 3,5 jaar cel geëist omdat die de pgb- en uitkeringsfraude ook nog bewezen achtte.
Schulden
Verslaafden die zich meldden bij de hulpstichting, werden er gehuisvest, opgevangen en behandeld. Daarbij werden ze van de buitenwereld afgeschermd, gingen ze schulden bij de stichting aan voor de hulp en inwoning en gaven ze de volledige grip over hun financiën uit handen.
Alcoholverslaving is een groeiend probleem onder ouderen. ‘Inmiddels is een kwart van de alcoholhulpvragers ouder dan 55 jaar’, zegt verpleegkundig specialist GGZ Dik van Etten. Lees meer >>
Afhankelijk
De cliënten moesten – onbetaald – volwaardig meedraaien in het bedrijf, soms meer dan vijf dagen per week en acht uur per dag. Zij accepteerden dat omdat ze volledig afhankelijk waren gemaakt, oordeelt de rechtbank. ‘Als ze zouden weigeren, zouden ze met hun schulden op straat staan.’
De rechtbank heeft meegewogen dat K. veel in de publiciteit is geweest, vooral over de fraude met pgb-budgetten, waarvan de rechtbank hem juist vrijspreekt.
Stichting Intro werd in 2012 door de Inspectie gesommeerd om per direct geen cliënten meer aan te nemen en de zorg van de cliënten over te dragen aan een andere zorgaanbieder.