In vijf regio’s zullen zorgkantoren extra alert moeten zijn om ervoor te zorgen dat er voldoende zorg beschikbaar blijft voor wie daar recht op heeft. Het gaat om de regio’s Arnhem, Amsterdam, Groningen, Midden-Holland en Utrecht.
Thuis
Zorgaanbieders krijgen te maken met een terugloop van het aantal bewoners, omdat ouderen langer thuis blijven wonen. Zij zullen daarom locaties moeten sluiten of helemaal dicht gaan. Dit kan betekenen dat de bewoners moeten verhuizen naar een andere locatie of naar een andere zorgaanbieder.
Zorgplicht
De NZa houdt in de gaten dat de zorgkantoren zich aan hun zorgplicht houden. Zij moeten voldoende zorg inkomen voor wie daar recht op heeft. De grote vraag is of er de komende jaren voldoende plaatsen beschikbaar blijven als zorgaanbieders hun deuren sluiten.
Capaciteit
Uit het onderzoek van de toezichthouder blijkt dat er in de komende jaren in ieder geval voldoende capaciteit beschikbaar is om cliënten met een indicatie voor langdurige zorg in een instelling te laten verblijven.
Lange termijn
De zorgkantoren moeten volgens de NZa wel in de gaten houden of de zorgaanbieders ook op de langere termijn deze zorg kunnen bieden. In de monitor worden vijf zorgkantoorregio’s benoemd waar extra aandacht nodig. In deze regio’s verdwijnt er volgens de analyse veel lichte intramurale zorg, terwijl er ook relatief weinig middelen zijn om te veranderen.
Er is de nodige ophef over de sluiting van verzorgingshuizen. Een nachtmerrie voor ouderen die meenden hun laatste dagen te kunnen slijten in een vertrouwde omgeving. Dat lijkt mij buitengewoon vervelend voor veel ouderen. Zeker als ze ook nog eens uit hun kleine gemeente moeten verhuizen. Echter, alle verzorgingshuizen overeind houden blijkt ook geen optie. Lees hier de blog van Dik Hooimeijer >>