Divosa wil dat het uitkeringsstelsel zo wordt aangepast, dat uitkeringsgerechtigden kunnen werken naar vermogen. Als iemand 60 procent van het minimumloon zelf verdient, krijgt hij daar bovenop nog 40 procent van een bijstandsuitkering. Daardoor verdient iemand al snel meer dan een bijstandsuitkering en loont het bovendien om meer te gaan werken. Met dit voorstel reikt de vereniging van directeuren van sociale diensten de politiek een alternatief aan voor bezuinigingen, zo als verlaging van de bijstand of verdere aantasting van de re-integratiebudgetten.
Monsterbezuinigingen
Volgens Divosa-voorzitter René Paas dwingt de politiek de sociale diensten om na te denken over manieren om 18 miljard aan ‘monsterbezuinigingen’ op te vangen. Wat hem betreft is alles beter dan een sluipende verlaging van de bijstand of fors snijden in participatiebudgetten. ‘De bijstandsnorm is er niet voor niets. Ga je die verlagen, dan leidt dat tot meer armoede in Nederland.’ Snijden in re-integratie is voor Paas het ‘nachtmerriescenario’. ‘Gemeenten kunnen dan alleen nog de meest kansrijken helpen. Voor anderen kunnen ze niet meer doen dan de uitkering op tijd overmaken.’
Vergrijzing
Divosa wijst het kabinet erop dat investeren in mensen op termijn loont. ‘Mensen die thuis zitten, verliezen in rap tempo hun waarde voor de arbeidsmarkt’, aldus Paas. ‘We moeten er de komende jaren voor zorgen dat mensen met een uitkering inzetbaar zijn om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.’ Volgens Paas zijn de voorstellen de enige manier om kwetsbare mensen perspectief te bieden, de arbeidsmarkt voor te bereiden op de verwachte krapte én te bezuinigen op de sociale zekerheid.
Besparing
Onderzoeksbureau BMC rekende de plannen voor één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt door. Daaruit blijkt dat die jaarlijks een besparing van 1 tot 3 miljard kunnen opleveren. Voorwaarde is dat uitkeringsgerechtigden zelf een groot deel van hun uitkering kunnen verdienen. Ook moet het loon dat zij hiervoor ontvangen, overeenkomt met de prestatie die ze kunnen leveren. De precieze opbrengst van het voostel hangt af van verdere politieke keuzes.
Arbeidshandicap
Het is aan de politiek om te besluiten welke mensen wel of niet onder de regeling vallen, benadrukt Paas. ‘Er zijn goede argumenten om ook mensen met een arbeidshandicap op deze manier te helpen. Zij komen door dezelfde belemmeringen niet aan de bak. En eerlijk is eerlijk, het leidt tot aanzienlijke besparingen.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: Divosa/foto: ANp, Olaf Kraak
Dit voorstel betekent sowieso dat echtparen hier geen voordeel aan hebben. Verder erkennen sociale diensten hier mee dat ze de WWB niet goed uitvoeren. Immers, iemand die nu nu al 60 % kan werken moet onder de huidige wetgeving ook al voor 60 % aan de slag. Maar kennelijk lukt het de sociale diensten niet om hun klanten hiertoe te motiveren.
Willem Hoek
Medewerker Interne Controle bij een sociale dienst
geen vacatures,
zie randstad.nl
alle vacatures = Zoekresultaat 3403
succes,
je kunt natuurlijk niet alleen leuk werk krijgen 😉
Enne, klein pobleem misschien, maar waar zijn die arbeidsplaatsen? Niet bij de overheid in ieder geval, want die moet bezuinigen.
Dacht u nu echt, dat alle mensen met een uitkering nu met de handen over elkaar zitten en niet solliciteren? Waar zijn die vacatures dan nu? Oh, ik weet het al. De werkgevers maken ze pas bekend als ze mensen kunnen aannemen voor eén of twee euro per uur. De rest betaalt de overheid bij. Leve de winst.
goed bezig,
werken v oor je uitkering, heb ik altijd al een goed idee gevonden.
laat die handjes maar wapperen, en als ze niet willen, mag je ook korten op de uitkering. eerlijk is eerlijk.
ik moet ook werken voor de centen.
Arbeidsgehandicapten in de wsw moeten de rekening gaan betalen.
dankzij rechts en de crisses
Wordt dit de toekomst van de arbeidsgehandicapte?
Hoezo sociaal Nederland?
zie wswland
http://www.wswland.nl/start.html
Het minimumloon verdienen?
En de armoedeval dan?
Geen huursubsidie meer en tal van andere “voordeeltjes ‘ weg wel even goed doorrekenen, toch?