Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vorst: voorkom onderkoeling bij ouderen

Het Nationaal Ouderenfonds roept verzorgenden op om extra alert te zijn op onderkoelingsverschijnselen bij ouderen. Voor de komende periode wordt strenge vorst voorspeld. Ouderen lopen vooral gevaar als ze alleen wonen, weinig contacten hebben of minder mobiel zijn.
Vorst: voorkom onderkoeling bij ouderen

De gevolgen van onderkoeling kunnen ernstig zijn. Deze kunnen al bestaande aandoeningen en ziekten, zoals hart- en ademhalingsproblemen, verergeren en zelfs tot sterfte leiden. Volgens cijfers van het CBS stierven er in de eerste vier weken van 2009 door een combinatie van kou en griep duizend ouderen (boven de 80 jaar) meer dan in de jaren ervoor.

Geïsoleerd
Ook zonder griep is het sterfterisico in koude perioden beduidend hoger dan in de zomermaanden. Ouderen koelen sneller af door verminderde warmteproductie van hun lichaam. Doordat ze ook minder spiermassa hebben, zijn de kern van het lichaam en de organen slechter geïsoleerd. Ook voelen ouderen temperatuursverschillen en kou minder goed, waardoor ze nog extra risico lopen.

Handicap
Onderkoeling is te herkennen aan een lage lichaamstemperatuur, rillen, bleekheid en een trage pols en ademhaling. Ouderen lopen vooral gevaar als ze alleen wonen en weinig contact hebben met vrienden en/of familie of als ze door een handicap minder mobiel zijn. Daarnaast zijn er medicijnen die het vermogen om het lichaam op temperatuur te houden, beïnvloeden, zoals antidepressiva en tranquillizers. Deze vormen een extra risico.

Oude huizen
Eenvoudige maatregelen om onderkoeling te voorkomen, zijn zorgen voor een juiste temperatuur voor de huis- en slaapkamer. Zitten ouderen veel stil en zijn ze niet heel warm gekleed, dan moet de temperatuur in de huiskamer 22 tot 24 graden zijn en in de slaapkamer 20 graden. Overigens is een kleine warme kamer beter dan een grote tochtige kamer. Vooral in oude huizen is er een risico wegens weinig isolatie.

Warm ondergoed
Andere tips die het Nationaal Ouderenfonds noemt, zijn: zorg voor goede kleding en ondergoed, ook in bed. Een elektrische deken kan uitkomst bieden. Ook belangrijk is regelmatig bewegen, goede voeding en regelmatig eten (elke paar uur iets). Te dicht bij de verwarming zitten is af te raden: dat leidt tot te veel temperatuursschommelingen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Nationaal Ouderenfonds/Foto: Dennis Beek/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.