Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vrijheidsbeperking in verpleeghuizen uit de tijd’

Het komt nog te vaak voor dat onrustige ouderen in verpleeghuizen of in de thuiszorg worden vastgemaakt in bed of in hun stoel. Dat heeft woordvoerster Elly Duijf van de projectgroep IDé maandag gezegd. De projectgroep helpt instellingen alternatieven door te voeren voor de 'vrijheidsbeperkende maatregelen'. Dinsdag vindt in Den Haag een conferentie plaats om de nieuwe aanpak te promoten.
'Vrijheidsbeperking in verpleeghuizen uit de tijd'

Volgens Duijf dringt de tijd. Volgend jaar wordt het verboden om ouderen vrijheidsbeperkende maatregelen op te leggen. Alleen als er geen alternatieven mogelijk zijn, mogen verzorgenden de onrustige ouderen nog fixeren, rustgevende medicijnen toedienen of achter slot en grendel zetten.

Steekproeven

Er zijn onderzoeken die aangeven dat het beperken van de vrijheid afneemt in de ouderenzorg. Maar, zegt Duijf, de cijfers zijn gebaseerd op steekproeven op basis van gegevens die de instellingen zelf aanleveren. Eind dit jaar worden onafhankelijke cijfers gepresenteerd.

Agressie
Er blijkt bijna altijd een alternatief te zijn voor het fixeren of voor de andere beperkende maatregelen, stelt ze. ,,Dementerende ouderen worden vaak aan het eind van de dag onrustig, terwijl juist dan het personeel naar huis gaat. Als de deur van de afdeling op slot zit, geeft dat veel agressie of nog meer onrust bij de bewoners.”

Moe

Er zijn succesvolle proeven gedaan waarbij de ouderen op de gangen geen deuren meer tegenkomen, en bijvoorbeeld zo lang ze willen rondjes kunnen lopen. Als ze moe zijn, brengt een verpleegkundige hen weer terug naar hun eigen plek. Volgens de projectleidster veroorzaakt deze aanpak minder irritatie en boosheid bij patiënten.

Taboe
Ze vertelt over een recent bezoek aan een traditioneel verpleeghuis: ‘Alleen de voordeur is daar nog taboe voor de patiënten. Verder mogen ze door het hele gebouw lopen. Ze mogen met de lift mee, ze mogen in het restaurant. Alleen als ze naar buiten willen, is er een receptioniste die hen afleidt en binnenhoudt.’

Bedhekje

Ook bedhekjes die voorkomen dat ouderen ’s nachts op de grond vallen, zijn volgend jaar in principe verboden. ‘Want ook die beperken de vrijheid’, zegt Duijff. ‘Ze zijn niet nodig als je de bedden op de grond legt. Dan kunnen ouderen niet meer vallen en hun heup breken. Er zijn ook kussentjes op de markt die voorkomen dat mensen vallen, maar toch de vrijheid geven om uit bed te gaan als ze dat willen.’

Volgens Duijf kost de nieuwe aanpak niet veel geld. ‘Het gaat soms om wat hulpmiddelen die moeten worden aangeschaft. Meestal is het gewoon een kwestie van een cultuuromslag die mensen tussen de oren moeten maken.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.