Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vrijwillige bestuurderstaken steeds professioneler’

Steeds meer bestuurders van vrijwilligersorganisaties klagen dat er te weinig opvolgers zijn, stelt Willem-Jan de Gast van Kenniscentrum MOVISIE. ‘Bestuurswerk wordt steeds minder aantrekkelijk, omdat gemeenten en vrijwilligers steeds meer professionaliteit verwachten.’
'Vrijwillige bestuurderstaken steeds professioneler'

Door Alexandra Sweers – ‘Met heel veel vrijwilligersbesturen gaat het helemaal niet slecht, maar steeds vaker klagen bestuurders over te weinig opvolgers. Je ziet dat het vrijwilligerswerk professioneler wordt en daarmee soms minder aantrekkelijk. Bestuurders moeten zich bezig houden met de Arbowet, verzekeringen, persoongegevens en aansprakelijkheidswetgeving,’ aldus Willem-Jan de Gast. Bovendien eisen de vrijwilligers steeds meer. Ze willen bijvoorbeeld taakomschrijvingen en voortgangsgesprekken en een tot in de puntjes geregelde organisatie.

Daarbij komt ook dat met de komst van de Wmo de gemeente steeds vaker een beroep doet op het vrijwilligerswerk. ‘Daar zitten soms taken bij, die oorspronkelijk niet bij het vrijwilligerswerk horen. De vraag is of deze organisaties hier voldoende voor toegerust zijn’, zegt De Gast.

Beweging
Om deze ontwikkelingen bij te houden is het belangrijk om als vrijwilligersorganisatie mee te veranderen, stelt De Gast. Hij schreef daarom samen met David Wijnperle ‘Het avontuur van Bert’ . Over hoe besturen de 21ste eeuw kunnen overleven. Hoofdpersoon Bert is een metafoor voor het bestuur dat is vastgelopen in gewoontes. Bert laat de lezer zien wat er fout kan gaan als organisaties niet veranderen en hoe zij in beweging kunnen komen.

De Gast: ‘Bestuurders kunnen bijvoorbeeld bepaalde taken opsplitsen. De functie van secretaris is veel aantrekkelijker als duobaan. De vrijwilligerstaak wordt zo meer flexibel.’ Die flexibiliteit is van belang, omdat vrijwilligers zich tegenwoordig moeilijk vast willen leggen. De vrijwilliger die zijn hele ziel en zaligheid in zijn club stopt, wordt met uitsterven bedreigd, volgens het rapport.

Vastgeroest
Het probleem bij deze veranderingen is de vaak de heel betrokken bestuurder, legt Willem-Jan de Gast uit. De bereidheid is er vaak wel, maar vastgeroeste patronen bij deze mensen staan veranderingen in de weg. De Gast: ‘Vaak zijn het ook mensen van buitenaf of nieuwe vrijwilligers die aankaarten dat sommige dingen anders kunnen. Dat zorgt onherroepelijk voor botsingen.’

Je kunt als bestuurder ook kiezen om niet mee te doen aan maatschappelijke veranderingen, oppert de schrijver. ‘Maar dan weet je ook dat je mensen gaat verliezen en daardoor misschien wel subsidies misloopt. Het besturen van een vrijwilligersorganisatie heeft tegenwoordig een bepaalde mate van ondernemerschap. Je moet jezelf een beetje verkopen, willen mensen meedoen.’

Link: Het avontuur van Bert – Overleven besturen de 21ste eeuw?

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.