Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrijwilligersorganisaties zien af van VOG

Veel organisaties die met vrijwilligers werken zien af van een VOG-aanvraag. Omdat een Verklaring Omtrent Gedrag te duur wordt. De brancheorganisaties zijn ongerust over deze signalen van hun achterban.
VOG voor vrijwilligers

Dat laten ze blijken in een brief aan staatssecretaris  Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie over de prijsverhoging VOG en de gevolgen voor het vrijwilligerswerk. Met ingang van 1 maart 2016 gaat de prijs van een VOG voor vrijwilligers omhoog van 30,05 euro naar 41,35 euro. De prijs van een digitale VOG stijgt van 24,55 naar 33,85 euro.

Onkosten

De brancheorganisaties waaronder de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en de MOgroep zeggen in de brief dat ze signalen krijgen dat veel organisaties die met vrijwilligers werken geen VOG zullen aanvragen door de prijsstijging. De financiële gevolgen voor vrijwilligersorganisaties zouden in de tienduizenden euro’s lopen. En dat gaat ten koste van bijvoorbeeld onkostenvergoedingen en deskundigheidsbevordering van vrijwilligers.

Zorgmedewerkers die ouderen beroofd hebben, kunnen bij een andere zorgorganisatie vaak zo weer aan de slag. Een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet dit helpen voorkomen. Maar werkt dat wel?>>

Gratis VOG

Zo wil Alzheimer Nederland graag een VOG voor 2000 vrijwilligers, het liefst binnen de regeling Gratis VOG. Als dat niet mogelijk is, dan stijgen de kosten voor Alzheimer Nederland met 18.600 euro en dat kan de organisatie zich niet veroorloven. Veertig procent van het sociaal werk is tot 10.000 euro per organisatie kwijt. Volgens de landelijke beroepsvereniging coördinatoren vrijwilligerswerk zijn de kosten van een VOG voor veel organisaties in de GGZ, VGZ, V&V en Thuiszorg en Jeugd nu al te hoog.

Veiligheid

Door de duurdere VOG’s komt bovendien de veiligheid van het vrijwilligerswerk in het geding, stellen de brancheorganisaties. Vrijwilligers die met kinderen en mensen met een verstandelijke beperking werken, krijgen de VOG nog wel gratis. Maar dat is volgens de brancheorganisaties maar een klein deel van het totaal aantal vrijwilligers. Andere vrijwilligers moeten wel betalen, terwijl die net zo goed met kwetsbare doelgroepen als ouderen en mensen met een psychische of fysieke beperking werken.

Participatie

De brancheorganisaties zien de prijsstijging als een tegengesteld signaal. ‘Wil de overheid nu wel de participatie makkelijker maken of niet?’ Door de decentralisaties moeten welzijns- en zorgorganisaties steeds meer een beroep doen op vrijwilligers. De staatssecretaris onderschat daarmee de financiële gevolgen, aldus de brancheorganisaties.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft geen geld om meer vrijwilligers een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te geven. Alleen vrijwilligers die met kinderen en mensen met een verstandelijke beperking werken, krijgen de VOG gratis.Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.