De krant kreeg een concept voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in handen na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur. ‘Eenzaamheid kan mogelijk worden verminderd door bijvoorbeeld ouderen te laten voorlezen op de voorschoolse opvang voor kinderen met een taalachterstand’, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid Welzijn en Sport in het voorstel.
Voorlezen
Te denken valt aan voorlezen aan kinderen met een taalachterstand, of vrijwilliger worden in het kader van de gemeentelijke schuldhulpverlening. Er zou geen sprake zijn van verplichting. Wel mogen gemeenten hun ouderen, zieken en gehandicapten voorhouden dat ze in ruil voor de zorg die ze krijgen, best iets terug mogen doen voor de samenleving, aldus de krant
Belachelijk idee
‘Maar gemeenten zullen ouderen, zieken en gehandicapten niet dwingen tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg’ zegt Van Rijn. Wel kunnen gemeenten volgens het conceptwetsvoorstel verkennen of er maatschappelijk nuttig werk kan worden verricht. Maar mensen verplichten tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg is volgens Van Rijn tegenover het Radio 1 Journaal een ‘belachelijk idee’. Hij zal mensen hier nooit toe verplichten, ‘zeker niet bij zorg’.
Zelfredzaamheid
Gemeenten krijgen straks veel meer vrijheid bij de verdeling van zorg. Ruim 750 duizend hulpbehoevenden krijgen te maken met de nieuwe regelgeving. De gedachte achter het plan is een grotere zelfredzaamheid van burgers en meer onderlinge hulpverlening. Volgens de Volkskrant is het voorstel woensdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd.
Ziek en zielig
‘Een oudere die zorg krijgt, is niet per definitie ziek en zielig. De manier waarop nu over hulpbehoevende senioren wordt gesproken, plaatst ze buiten de maatschappij’, zegt Liane de Haan, directeur van seniorenorganisatie ANBO. ‘Als zorgprofessional moet je aan mensen vragen wat ze nog wel kunnen en willen, in plaats van ze direct in het verdomhoekje te zetten en eisen dat ze iets terug doen.’
Verschillen per gemeente
Toch is De Haan zeer te spreken over het concept. ‘Volgens mij wil iedereen nuttig en sociaal zijn en midden in het leven staan. Hulpbehoevend of niet’. Ze heeft echter nog wel een aantal kritische kanttekeningen bij de voorlopige tekst, waar ze naar eigen zeggen ook over in gesprek is met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid Welzijn en Sport. ‘We moeten er op letten dat er geen ongelijkheid ontstaat tussen gemeentes, dat er in bijvoorbeeld Eindhoven heel veel mogelijk is en in Utrecht niet. Ook is er een extra investering nodig om deze cultuuromslag voor elkaar te krijgen, de besparing komt later vanzelf.’ Het is volgens haar ook van belang om de nieuwe Wmo niet overhaast in te voeren.
Je zal maar gemeenteambtenaar zijn in deze tijd.
Het WMO-loket zit binnenkort achter tralies!
Even nadenken uhhhmmm.
Veel mensen met een handicap en hun naaste werken al vele jaren als vrijwilliger in gehandicapten platforms, zetten zich in voor een toegankelijke samenleving voor iedereen. Zijn actief op landelijk, provinciaal en landelijk niveau binnen instellingen en patiënten en belangenorganisaties. Dat is niet nieuw. Wat nieuw is dat ze de compensatie voor hun handicap verliezen door deze regering. Waardoor ze financieel niet meer in staat zij om vrijwilligerswerk te doen. Gebouwen waar ze nog steeds geen gebruik kunnen maken en website’s die ontoegankelijk zijn voor blinde, slechtziende en mensen met een verstandelijke beperking.
Het is prima om te kijken of mensen een tegenprestatie kunnen en willen leveren. Het vergroten van maatschappelijke betrokkenheid vergroot namelijk het gevoel van eigenwaarde. Het voorbeeld is echter een gotspe: door het voorlezen van peuters worden mensen niet minder eenzaam. Eenzaamheid gaat over het ontbreken van betekenisvolle relaties, niet over een baaierd aan contacten (al dan niet met peuters). Of zoals onze oude vorstin Wilhelmina haar autobiografie de titel meegaf: ‘Eenzaam, maar niet alleen’.
Onder diverse noemers die allemaal inhouden dat het uiteindelijk goed is voor de getroffen mensen neemt de onfatsoenlijkheid, de onbeschaamdheid, de oneerlijkheid en het machtsmisbruik toe. Omdat de overheid aan vele andere doelen geld blijft uitgeven dat men niet had/heeft/zal hebben. Men is verplichtingen met andere “wereldspelers” aangegaan zonder daadwerkelijk besef waarmee men bezig was: het in de uitverkoop gooien van NL én haar inwoners met in het eigen achterhoofd gedroomde winsten die de problemen zouden wegnemen!!! Maar dromen zijn bedrog net zoals de uitgesproken uitkomsten van de opgedrongen overheids”oplossingen”. En zo te merken moet iedere (zélfs hulpbehoevende) inwoner (behalve de echt gefortuneerden/machtshebbers) daarvoor boeten!!! Deze oneerlijkheid neemt toe evenals het wantrouwen, het ongeloof, de werkloosheid en de staatsschuld. Dus het is WEER géén oplossing van de overheid, maar de zoveelste probleemopleverende maatregel ten nadele van de meeste mensen….zoals dat de laatste 40 jaar gebruikelijk is geworden. De gemeentes mogen het straks oplossen onder de bezuinigingsregie van de overheid. De a-sociaalheid neemt in rap tempo toe.