Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouw laat baby achter in vondelingenkamer

De eerste jonge moeder heeft gebruik gemaakt van een vondelingenkamer van Stichting Beschermde Wieg. Het te vondeling leggen van een kind is strafbaar, maar tegen de vondelingenkamers wordt niet opgetreden.

De Stichting Beschermde Wieg werd in 2014 opgericht en heeft sindsdien vondelingenkamers in Papendrecht, Groningen, Middelburg en Oudenbosch geopend. In de loop van dit jaar wordt er een vondelingenkamer geopend in het Isala Ziekenhuis in Zwolle. De kamers zijn ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel en de moeder kan er anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten.

Vondelingenkamer

In Nederland is het wettelijk verboden om een kind te vondeling te leggen. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Ook in een vondelingenkamer is het achterlaten van een kind nu strafbaar, al wordt er niet tegen deze kamers opgetreden. Stichting Beschermde Wieg heeft laten weten dat ze wil dat de wet wordt aangepast. Vasthouden aan deze wet kost kinderlevens, vindt de stichting, want een kind te vondeling leggen in een vondelingenkamer is voor het kind veiliger dan wanneer het op een andere plaats wordt achtergelaten. Naar aanleiding van de zaak in Groningen heeft de politie contact opgenomen met de stichting en is er een onderzoek gestart.

Het Isala ziekenhuis in Zwolle opent dit jaar als eerste ziekenhuis in Nederland een vondelingenkamer. De bedoeling is dat zo’n kamer een veilig alternatief is voor wanhopige moeders die anders hun pasgeboren baby op een onveilige plek achterlaten. Lees meer>>

Vrijwilliger

Een jonge moeder nam in de nacht van donderdag op vrijdag contact op met de Beschermde Wieg waarna een vrijwilliger van de stichting een verloskundige inschakelde die ervoor zorgde dat het kind gezond ter wereld kwam. Na de bevalling is de baby overgedragen aan het Martini Ziekenhuis in Groningen en ondergebracht bij een crisispleeggezin. Vanwege de privacy van zowel moeder als kind wordt niet bekendgemaakt of de baby een jongetje of een meisje is. Op verzoek van de stichting heeft de moeder echter wel haar gegevens achtergelaten bij een notaris. Het kind mag deze gegevens opvragen vanaf het moment dat hij of zij zestien jaar is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.