Het gaat om wethouder Mark Harbers (Economie en Haven) en Jeanette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie). De liberale wethouders zijn in overleg met de raadsfractie tot hun besluit zijn gekomen. De fractie van de VVD wilde aanvankelijk Ramadan aan de kant zetten, maar draaide in een uren durend debat bij. Een meerderheid in de raad besloot dat de omstreden Ramadan zijn advieswerk kan voortzetten.
De draai van de VVD leverde de liberalen luid misprijzen van de sterke fractie van Leefbaar Rotterdam en de SP op. De opmerkelijke wending werd een politieke aanfluiting genoemd.
Integratie
‘Het optreden van Ramadan heeft een spoor van verwarring over integratie achtergelaten’, zei Harbers. ‘Wij hebben twijfels over zijn opvattingen over de rechten van homo’s en vrouwen.’ Harbers zei na het debat VVD-voorzitter Ivo Opstelten, oud-burgemeester van Rotterdam, te hebben geraadpleegd. Die adviseerde hem zijn eigen mening te volgen, aldus Harbers.
De wethouder zei niet te zijn beïnvloed door de uitspraken van zijn partijgenoot, het Tweede-Kamerlid Hans van Baalen, die zich het afgelopen weekeinde in de media tegen Ramadan uitsprak. Ook zonder de steun van de VVD hebben de andere partijen in het college (PvdA, CDA en GroenLinks) samen een meerderheid in de gemeenteraad. Het Rotterdamse college wordt geleid door burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA).
Raadsvergadering
De PvdA, de grootste partij in de raad, wil dat de VVD donderdag een verklaring geeft voor de handelwijze. Daartoe zal een extra raadsvergadering worden gehouden. Fractieleider Peter van Heemst zei ‘verbijsterd’ te zijn. ‘De VVD in Rotterdam loopt aan het lijntje van de landelijke partij en heeft de stad ondergeschikt gemaakt.’
Coalitie voortzetten
De grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam, was niet ongelukkig met de stap van de VVD-wethouders. ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’, aldus fractievoorzitter Ronald Sörensen. Raadslid Arno Bonte (GroenLinks) was ‘onplezierig’ verrast door het ontslag van de wethouders. Zijn partij is ervoor de coalitie met de PvdA en het CDA voort te zetten.
Lees ook:
Ramadan mag tot ongenoegen van critici blijven
SP: Stop subsidie Ramadan
Mellouki Cadat en Ephraïm Patty, Filosoof Tariq Ramadan, bruggenbouwer in Rotterdam – ‘Sociaal werkers moeten burgers het gevoel geven erbij te horen’, Zorg + Welzijn, 2 april 2008
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: ANP/Marco de Swart
dat de beide wethouders het niet eens zijn met het besluit de heer ramadan aan te stellen is wellicht te begrijpen. Dat ze vervolgens opstappen is een keuze van hen. Maar dat dit ( zo stond in de krant) gepaard gaat met een wachtgeld regeling maakt het wel weer erg bijzonder. Volgens mij ben je je recht op een uitkering kwijt als je zelf je baan opzegt.
Ik meen dat dit besluit dus veel minder dapper is dan het lijkt. De consequenties zijn immers beparkt voor de komende jaren.