Zo blijkt uit de arbeidsmarkteffectrapportage van VWS dat de werkgelegenheid in de langdurige zorg en de jeugdzorg in 2015 zal afnemen met 22.000 voltijdbanen. Dat zijn 36.000 personen. Daarna zal de werkgelegenheid weer toenemen, voorspelt VWS. Dat komt door de groeiende zorguitgaven en de vergrijzing. Zo moet in 2017 de werkgelegenheid weer op een hoger niveau liggen dan in 2011 en nog maar op 15.000 banen minder dan in 2013.
Al eerder lekte de voorstudie van deze arbeidsmarktrapportage uit. Lees hier meer >>
Natuurlijk verloop
Schippers en Van Rijn verwachten dat de daling in de werkgelegenheid voor een deel wordt opgevangen door het natuurlijk verloop van personeel. Het netto verloop in de huidige AWBZ is ongeveer 35.000 voltijdbanen (55 duizend personen per jaar). Zo zou het verlies aan werkgelegenheid in de huishoudelijke hulp door natuurlijk verloop worden opgevangen in 31 maanden. In de langdurige GGZ is dit ongeveer een half jaar, in de gehandicaptenzorg ongeveer vier maanden. Een deel van de werkgelegenheid verschuift daarbij van het publieke naar het private domein, bijvoorbeeld in de huishoudelijke hulp, zo luidt de opvatting.
Staat jouw zorg- en welzijnsbaan op de tocht? Lees hier meer >>
Kapitaalvernietiging
Een onterechte vooruitblik vind de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Directeur Hans Schirmbeck spreekt van ‘pure kapitaalvernietiging’. Op korte termijn worden volgens de directeur veel professionals ontslagen, terwijl zij straks weer broodnodig zijn.
Hoger opgeleid
De woordvoerder van ActiZ laat eveneens weten de visie van VWS te positief te vinden. ‘In 2017 zal de vraag naar personeel inderdaad weer toenemen, maar dat zal de vraag zijn naar hoger opgeleid personeel, verpleegkundigen met MBO- of HBO-niveau. Daar hebben de verzorgenden die nu op straat komen te staan niets aan. Tenzij we vanuit VWS trajecten kunnen draaien om hen hoger op te leiden. Financieel hebben instellingen momenteel niet de slagkracht om dat zelf te doen.’