Het onderzoek moet duidelijk maken of het
CAK
in de huidige opzet wel op zijn taken berekend is en of de aansturing van de organisatie kan worden verbeterd.
Fouten
Aanleiding zijn de fouten die het kantoor maakt bij uitvoering van de tegemoetkomingsregeling voor bewoners van verzorgingstehuizen als die opeens een veel hogere eigen bijdrage moeten gaan betalen.
Hoge eigen bijdrage
Door het aflopen van een overgangsregeling moeten bijna 50.000 cliënten per 1 januari een hogere eigen bijdrage gaan betalen. Mensen die fors meer kwijt zijn, krijgen de tijd om aan de verhoging te wennen, besliste Bussemaker eind vorig jaar onder druk van de Tweede Kamer. De eerste twee maanden van dit jaar gaat de eigen bijdrage slechts met 100 euro omhoog.
Haperende uitvoering
De uitvoering van deze regeling verloopt niet vlekkeloos, erkende de staatssecretaris. Dat komt onder meer door een gebrek aan mankracht bij het afhandelen van telefoontjes en brieven.
Belastingdienst
In het debat argumenteerde Bussemaker dat het CAK erg afhankelijk is van juiste en tijdige aanlevering van gegevens van andere instanties, waaronder de Belastingdienst. Die slaagde er tot nu toe vaak niet in tijdig aan te geven wat het inkomen is van een cliënt. Aan de hand hiervan wordt de hoogte van de eigen bijdrage vastgesteld.
Verbetering
Bussemaker is ervan overtuigd dat het extra personeel dat het CAK heeft aangetrokken, tot een verbetering in de uitvoering leidt. De Belastingdienst levert de gegevens over het inkomen steeds vaker op tijd aan. De staatssecretaris zag daarom niets in het voorstel van de SP om de inning van de eigen bijdragen tijdelijk stop te zetten. (Bron: ANP)