In Eindhoven wonen ongeveer vijfhonderd meisjes uit Somalië, Egypte en Nigeria die het risico lopen te worden besneden, aldus de gemeente. Het gaat vooral om islamitische meisjes tussen nul en negentien jaar oud.
Schattingen
Vrouwelijke genitale verminking, ook wel meisjesbesnijdenis genoemd, is wettelijk verboden. Volgens schattingen worden desondanks jaarlijks in Nederland ongeveer vijftig meisjes besneden.
SamenwerkingDe
GGD Eindhoven
wil de besnijdenis aanpakken door de signalering te verbeteren en door gerichte voorlichting te geven. Dat gebeurt in samenwerking met
Pharos
het landelijke kenniscentrum voor vluchtelingen en gezondheid, en zelforganisaties. Een centrale rol is weggelegd voor de artsen en verpleegkundigen in de jeugdgezondheidszorg.
Preventie
Deskundigheidsbevordering krijgt dan ook extra aandacht. Ook wordt samenwerking gezocht met andere partners die een rol kunnen spelen in de preventie of signalering van meisjesbesnijdenis. Het gaat onder andere om vertegenwoordigers van de betrokken etnische groepen, zelforganisaties, vluchtelingenwerk, meldpunt huiselijk geweld, gynaecologen en verloskundigen.
Startconferentie
In september wordt een startconferentie gehouden waarvoor alle ketenpartners en zelforganisaties worden uitgenodigd. Het beschikbare geld is een deel van de drie miljoen euro die het kabinet uittrekt. Het geld is verdeeld over de zes grootste steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Eindhoven), naar het aantal meisjes in de risicogroep.
Links:
‘Preventie versus repressie bij meisjesbesnijdenis: Eerst dialoog, dan aangifte’
, in: Zorg+Welzijn 9 maart 2005. Persbericht
‘GGD Eindhoven pakt meisjesbesnijdenis aan’
Stichting Pharos,
Preventie vrouwelijke genitale verminking, Meerjarenprogramma 2006-2009