Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Video: Waarom goede verslavingszorg bij jezelf begint

Benieuwd hoe jij je cliënt met een verslaving beter kunt ondersteunen? Samen met preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg, Gijs van Houwelingen, maakten we hierover een videoserie voor je, met in deze aflevering: goede verslavingszorg begint bij jezelf. Kijk snel verder. 
Goede verslavingszorg begint bij jezelf Gijs van Houwelingen
Still uit video: Goede verslavingszorg begint bij jezelf. Door: Gijs van Houwelingen.

🔍 In deze video leer je: 

  • Waarom goede verslavingszorg bij jezelf begint
  • Inzicht te krijgen in je eigen visie op verslaving
  • Hoe het je als hulpverlener kan helpen om verslaving te zien als een hersenziekte i.p.v. een karakterzwakte

Dit is de eerste video van een vierdelige serie over verslavingszorg. Kijk alle andere video’s binnenkort via YouTube, sociale kanalen of onze website. Abonneer je op ons YouTube-kanaal om de video’s als eerste te zien. 

👉 Wil je je meer verdiepen?

Duik in het dossier

Deze videoreeks is gemaakt als onderdeel van ons dossier Verslaving begrijpen en bespreekbaar maken. Hierin hebben we de kennis van experts, sociaal werkers en ervaringsdeskundigen over verslavingszorg voor je gebundeld.

‘Men denkt dat verslaving een ziekte van de zwakke ruggengraat is’

Je kunt zelf toch iets doen aan je verslaving? Zo wordt vaak gedacht over verslaving, ook door hulpverleners. Maar verslaving is een chronische hersenaandoening, stelt verslavingsarts Ralph van de Wijnckel. ‘Samenwerking met het sociaal domein rondom zorg en hulp voor mensen met een verslaving is er nauwelijks, maar is wel broodnodig.’

Verslavingsgedrag beter begrijpen: ‘Het lijden moet veel meer aandacht krijgen’

Mensen met een verslaving kun je pas van hun gedrag afhelpen als je begrijpt waarom ze blijven gebruiken. Voor de complexe rol van dopamine daarbij moet veel meer aandacht zijn, net als voor de lijdensweg die verslaafden afleggen, zegt klinisch psycholoog en verslavingstherapeut Paul van Deun. ‘Bij een verslaving groeit de machteloosheid elke dag.’

Z+W_Beeldmerk_Verslaving in het sociaal domein_RGB_zonderdatumlocatie

Kom 8 februari naar ons congres Verslaving in het Sociaal Domein!

Of het nu gaat om een verslaving aan drugs, alcohol, of gokken en overmatig gebruik van digitale media: begrijpen hoe verslaving zich ontwikkelt is van cruciaal belang voor goede hulpverlening. Daarom nodigen we je uit voor het Jaarcongres Verslaving in het sociaal domein op 8 februari 2024. Daar geven experts je allerlei praktische handvatten, zoals motiverende gespreksvoering, omgaan met een verslaving en een lvb en hoe je zorg verleent bij triple diagnose problematiek. Ook bieden we een platform om te discussiëren over optimale (verslavings)zorg. Tip: maak er een teamuitje van!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.