Verplichting
Werkgevers in de jeugdzorg moeten verplicht werken met geregistreerde professionals. Dat alleen al is een belangrijke reden om je te registreren. Jongerenwerkers en maatschappelijke werkers die zich nog niet kunnen registreren omdat ze nog niet voldoen aan alle eisen, kunnen vooralsnog wel hun werk blijven doen en ook gecontracteerd worden. Lees hier meer >>
Goed opgeleid
Om in het beroepsregister opgenomen te worden, moet je voldoen aan bepaalde eisen. Met een registratie laat je zien dat je goed opgeleid bent en dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in je vak. Je kunt hierdoor je vakbekwaamheid aantonen.
Meer scholing
Geregistreerde beroepskrachten moeten, om hun registratie te behouden, binnen een bepaalde tijd een aantal registerpunten behalen door bijvoorbeeld cursussen en opleidingen te volgen. Werkgevers ondersteunen de beroepsregistratie, waardoor je meer ruimte krijgt om je te ontwikkelen.
Houvast aan een beroepscode
Met je registratie verbind je je als professional aan een beroepscode. Deze code omschrijft gedragslijnen en een ethisch kader, waardoor jij professioneel kunt handelen en verantwoorde besluiten kunt nemen.
Je valt onder het tuchtrecht
Door je te registreren val je via de beroepscode ook onder het tuchtrecht. Dit is een instrument om beroepsmatig handelen te toetsen. Het tuchtrecht corrigeert je niet alleen, het beschermt je ook.
Lees hier meer over de professionalisering van het jeugdzorgwerk >>
De professionalisering in de jeugdzorg is goed verlopen. Ruim 17.000 jeugdzorgwerkers hebben zich geregistreerd. Maar er is ook nog werk aan de winkel. Zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Jeugd instituut (NJi). Lees hier meer >>