Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachtlijst NFI voor kindermishandelingszaken

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) neemt al ruim een half jaar geen nieuwe kindermishandelingszaken meer in behandeling wegens capaciteitsgebrek. Een woordvoerster van het NFI bevestigde dinsdag een bericht daarover in de Volkskrant.
Wachtlijst NFI voor kindermishandelingszaken

De stop geldt sinds september vorig jaar. Het gaat om ernstige zaken waar het Openbaar Ministerie (OM) mee komt. Bepaalde zaken lopen daardoor vertraging op, zo bevestigde een woordvoerster van het OM. Het opsporingsonderzoek gaat echter gewoon door en bij voldoende bewijs volgen aanhoudingen en worden zaken voor de rechter gebracht. ‘We zijn niet alleen afhankelijk van het NFI. Er wordt ook nog ander onderzoek gedaan.’

Artsen

Er zijn in Nederland vier forensische artsen gespecialiseerd in kindermishandeling. Twee zitten bij het NFI, de andere twee bij de Forensische Polikliniek Kindermishandeling in Utrecht. Volgens onderzoek van het NFI, de Utrechtse polikliniek, politie en justitie zijn er jaarlijks vijfhonderd kindermishandelingszaken waarbij medisch-forensisch onderzoek nodig is.

Hersenletsel

Het NFI kan per jaar 25 complexe zaken behandelen. Het gaat vaak om heel jonge kinderen die hersenletsel, botbreuken en dergelijke hebben opgelopen. Ook heeft het instituut per jaar ruimte voor ongeveer 75 telefonische consulten.

Wachtlijst

De kliniek in Utrecht kent geen wachtlijst, liet forensisch arts Wouter Karst van deze kliniek weten. Per jaar belanden daar twintig tot dertig kinderen voor onderzoek. Voor een vergelijkbaar aantal wordt rapportage gemaakt op basis van schriftelijk ingestuurde gegevens.

Opleiden

Volgens de woordvoerster van het NFI zou meer geld welkom zijn. Niet alleen om zelf meer mensen te kunnen aannemen, maar ook om ‘in het veld’ kinderartsen, huisartsen en andere hulpverleners te kunnen opleiden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.