Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wachtlijst voor gedwongen ggz is onacceptabel’

De wachtlijsten voor ggz zijn te lang. Vanuit verschillende hoeken krijgt minister Edith Schippers dit te horen. Zij kondigt in een brief aan de Tweede Kamer dan ook aan actie te gaan ondernemen om hier verandering in te brengen.

Uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de wachttijden voor gespecialiseerde ggz zonder verblijf binnen de gestelde norm van veertien weken blijven. Schippers: ‘Toch vind ik de wachttijd voor een eerste intake te lang. Ik onderneem een aantal acties om dit aan te pakken.’ Daarnaast stelt ze: ‘Het is bovendien onacceptabel als mensen die gedwongen moeten worden opgenomen, moeten wachten op zorg. Het is evident dat hier voldoende zorg voor beschikbaar moet zijn.’

De problemen over de zorg voor patiënten met ernstige psychiatrische klachten worden steeds groter. In een enquête geven nu ook de huisartsen aan dat de wachtlijsten voor specialistische ggz-zorg onaanvaardbaar lang zijn. Lees meer >>

Wachttijden

De minister onderneemt een aantal acties om lange wachttijden te voorkomen. Zo heeft ze de NZa gevraagd om na te gaan of de huidige normen voor wachttijden in de ggz nog adequaat zijn. Verder heeft de NZa per 1 april 2016 de gehele ggz sector verplicht om wachttijden te publiceren, ook voor de generalistische basis ggz en de gespecialiseerde ggz met verblijf.

Gedwongen opname

Om antwoord te krijgen of wachtlijsten zijn voor mensen met een gedwongen ggz-opname, roept Schippers iedereen die daarmee te maken heeft op zich te melden bij de NZa. Het meldpunt van de NZa is bereikbaar via 0800-7708770 of via de website. De NZa zal daarop meteen richting verzekeraar en/of instelling actie ondernemen om de patiënt direct geplaatst te krijgen. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.