Onder de Wet Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) vallen jongeren die niet voor een WAO-uitkering in aanmerking komen, omdat ze geen arbeidsverleden hebben. Onder de oude wet lag de nadruk veel meer op het verkrijgen van een uitkering. In de nieuwe, die op 1 januari is ingegaan, gaat het erom jongeren aan het werk te helpen en te houden.
Schoen
Op dat punt wringt de schoen. Jongeren met een beperking komen moeilijk aan het werk. Ook werk houden is soms een probleem. Een op de drie zogenoemde Wajongers verliest binnen een jaar weer zijn of haar werk. Bovendien komen er steeds meer Wajongers, mogelijk stijgt het aantal dit jaar tot boven de 200.000.
Duidelijk beeld
Werkgevers hebben geen duidelijk beeld van wat Wajongers kunnen. In de Wajong Kennisbus kan dat veranderen. Vertegenwoordigers van het UWV, bedrijfsleven, onderwijs, brancheverenigingen, de landelijk en lokale overheid en de politiek praten onderweg met de Wajongers en met elkaar.
Vergoeding
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een folder met adviezen over de Wajong gemaakt voor midden- en kleinbedrijven zodat die kunnen kijken of zij jonggehandicapten een baan kunnen bieden. Een re-integratiebedrijf helpt de werkgevers daarbij. Het bedrijf kan daarvoor een vergoeding tot maximaal 2500 euro van het departement krijgen.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid betaalt de Kennisbus. Het gezelschap bezoekt in elke stad twee (leerwerk-)bedrijven.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht