Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat merk jij van de toenemende armoede? Doe mee met onze enquête

Kranten staan vol met berichten over stijgende prijzen, groeiende bestaansonzekerheid en energiearmoede. De redactie van Zorg+Welzijn wil graag weten wat jij hier als sociaal werker van merkt. Doe mee met het onderzoek en maak kans op een gratis kaartje voor het Zorg+Welzijn congres Armoede en Schulden.

De bestaansonzekerheid neemt in Nederland in rap tempo toe. Deze week berichtte het Nibud nog dat steeds meer mensen betalingsherinneringen ontvangen, een betalingsregeling treffen of vragen om een voorschot op het salaris. De rekeningen stapelen zich bij veel huishoudens op.

Werkdruk

Als sociaal werker weet je heel goed dat armoede iedereen kan overkomen en heb je wellicht als een van de eersten zicht op de ontwikkeling van de armoedeproblematiek in Nederland. De redactie van Zorg+Welzijn wil daarom graag weten hoe jij als professional naar de toenemende armoede kijkt. Ervaar je dat meer cliënten/bewoners in de problemen komen? Krijg je misschien meer vragen voor hulp of ondersteuning op je af? Neemt de werkdruk daardoor toe? Of merk je eigenlijk niet echt een verschil ten opzichte van een jaar geleden?

Enquête

Laat het ons weten door mee te doen met deze korte enquête. Het kost je maximaal drie minuten en je maakt kans op een gratis kaartje voor het Zorg+Welzijn congres over Armoede en Schulden, t.w.v. €349.

Meer weten over het thema armoede en schulden? Lees hier onze recente publicaties.

Betrek vrijwilligers eerder bij schulden, zegt Humanitas: ‘Het stigma op schulden moet eraf’
Gemeenten doen er verstandig aan bij de bestrijding van armoede vaker gebruik te maken van de kennis van vrijwilligers. ‘De ervaring die zij hebben kan een verschil maken’, stelt Tamar Strietman van Humanitas.

Wethouder Esmah Lahlah over armoede-aanpak: ‘Stop met pleisters plakken’
‘Ik wil inzetten op het doorbreken van oorzaken, niet op het dempen van de gevolgen van armoede’, zegt Esmah Lahlah, wethouder bestaanszekerheid, kansengelijkheid en talentontwikkeling in Tilburg.

Column: Armoede kan ook jou overkomen
Het is tijd voor een structurele aanpak van armoede. Daarom schrijft Pien van der Sanden, projectmedewerker Armoede en Schulden bij Movisie, over wat je rol daarin kan zijn als sociaal werker.

‘Het systeem lijkt gericht op armen bestrijden in plaats van de armoede’
Twee jaar lang onderzocht schrijver Jonah Falke armoede in Nederland. Hij verbaasde zich over de ontmenselijking van daklozen, maar zag ook de veerkracht van mensen ‘in de schaduw van de welvaart’. ‘Hulpverleners weten heel goed dat dit iedereen kan overkomen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.